Četrtek,
20. 9. 2012,
18.36

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 9. 2012, 18.36

7 let, 7 mesecev

"Slovenija lahko postane visokotehnološko središče"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
"Slovenija ima nekaj zelo dobro razvitih visokotehnoloških podjetij, ki so uspešna. Z znanjem in razvojem, ki ga imamo, bi se država lahko razvila v visokotehnološko središče."

To so izpostavili udeleženci okrogle mize v okviru mednarodne konference o pomenu tujih investicij za razvoj Slovenije - FDI Summit 2012.

Jaklič verjame, da smo šele na začetku tretje industrijske revolucije Po oceni profesorja na ljubljanski ekonomski fakulteti Marka Jakliča je Slovenija privlačna za visokotehnološka podjetja. Med evropskimi državami se namreč po razvitosti na tem področju uvršča nekje na sredino. Jaklič verjame, da smo šele na začetku tretje industrijske revolucije, ki bo verjetno spremenila življenje v prihodnjih letih. "Industrijska revolucija nam lahko pomaga pri izhodu iz gospodarske in socialne krize," je poudaril.

Po njegovem mnenju v prihodnosti obstaja velika priložnost za mala in srednje velika podjetja. Slovenija ima namreč nekaj perspektivnih tehnoloških in informacijskih podjetjih, kot so npr. Outfit 7, ki je znano po aplikaciji za pametne telefone Talking Tom, imamo tudi nekaj resnih podjetij v robotiki.

Jaklič: Trenutno obstaja vrzel med znanostjo in tehnologijo, a se mora zmanjšati Trenutno obstaja vrzel med znanostjo in tehnologijo ter podjetji, a se mora ta zmanjšati, je poudaril. Vendar pa po njegovi oceni potrebujemo inovacije v vseh segmentih, tako v izobraževanju, podjetništvu in tehnologiji. Potrebujemo dobra perspektivna podjetja, ki bodo sposobna rasti, je še dodal Jaklič.

"Slovenija lahko prodaja svojo znanost" Direktorica centra odličnosti Polimat Mateja Dermastia je prepričana, da Slovenija lahko prodaja svojo znanost. "Ja, lahko, definitivno lahko prodajamo svojo znanost," je izpostavila. Po njeni oceni imamo znanje, razvoj, ampak nismo ravno dobri pri prenosu znanja na trg. Kot je dodala direktorica centra odličnosti COBIK Rebeka Koncilja, pa slovenska visokotehnološka podjetja potrebujejo več večjih investitorjev za nadaljnji razvoj in rast.

"Če imaš pravo idejo, lahko dosežeš preboj" Direktor centra odličnosti EN-FIST Matjaž Polak je mnenja, da slovenska podjetja lahko ponudijo znanje in znanost večjim tujim podjetjem. "Če se želiš naučiti plavati, moraš skočiti v vodo," je rek, ki ga sam zagovarja in ga vidi kot prednostno filozofijo. Po njegovem mnenju je treba namreč poiskati direktno pot od znanja, znanosti in razvoja na trg. Konkurenca v segmentu raziskovalno-razvojne podpore obstaja, prednost je lahko samo inovativnost. "Če imaš pravo idejo, lahko dosežeš preboj," je še prepričan Polak.

Podpora, ki prihaja iz akademske sfere, je zelo dobrodošla, pa je dodal Matjaž Oven iz Leka. Kot je pojasnil, je namreč sodelovanje z akademskimi institucijami vedno boljše, k njim pa da prihajajo z vprašanji, kaj potrebujete. "In to je tisto pravo vprašanje," je še dejal.