Petek,
27. 5. 2011,
12.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 27. 5. 2011, 12.46

7 let, 2 meseca

Slovenija bi lahko odigrala vlogo logistične platforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ena naših glavnih strateških prednosti je geografski položaj, zato bi Slovenija ob vlaganjih v infrastrukturo lahko odigrala vlogo logistične platforme za ta del Evrope.

To je na okrogli mizi dejal prometni minister Patrick Vlačič. Sogovorniki so izpostavili potrebo po sprejetju DPN za koprsko pristanišče in izgradnji drugega tira. Vlačič je na okrogli mizi o izzivih v pomorstvu, transportu in logistiki, ki jo je v okviru 14. mednarodnega posvetovanja o prometni znanosti - ICTS 2001 priredila Fakulteta za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, kot enega od pogojev za dosego omenjenega cilja navedel železniško infrastrukturo. Evropski standardi glede povprečne hitrosti Kot je napovedal, bo nacionalni program na tem področju pripravljen za javno obravnavo v mesecu do mesecu in pol. V nacionalnem programu bodo predvideli izgradnjo železniškega križa, kjer se bo dosegalo "evropske standarde" glede povprečne hitrosti. Krize še ni konec Sogovorniki iz osrednjih obalnih podjetij so poudarili, da kljub ugodnim rezultatom ne smemo misliti, da je krize že konec. Na ministra pa so naslovili tudi svoja pričakovanja glede vloge države. Tako predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko kot predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan sta izpostavila zlasti dolgotrajno sprejemanje državnega prostorskega načrta (DPN) za koprsko pristanišče ter izgradnjo drugega železniškega tira med Koprom in Divačo.

Za lažje sprejetje prostorskega načrta

Nesprejetje DPN za logista, kakršen je Intereuropa, pomeni nezmožnost servisiranja potreb strank, kar nas bo oddaljilo od cilja o vzpostavitvi logistične platforme, je menil Gortan. Veselko pa je dodal, da je skrajni čas, da sprejmemo DPN. Če je namreč vzpostavitev Slovenije kot logistične platforme naš cilj, potem bodo morala vsa ministrstva delovati v smeri, da olajšajo sprejetje prostorskega načrta, je še pojasnil prvi človek Luke.

Vlačič je ob tem dejal, da je medresorsko usklajevanje DPN končano in da lahko njegov sprejem na ravni vlade pričakujemo v nekaj tednih oziroma prej kot v mesecu dni.

Obnova tira bo dokončana prihodnje leto

Glede železniške infrastrukture pa je navedel, da obnova obstoječega tira med Koprom in Divačo poteka in bo dokončana prihodnje leto, medtem ko je dokončanje drugega tira predvideno v letu 2017. Kot je opozoril minister, gre za "izjemno zahteven in drag projekt", trenutno pa so v postopku pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja.

Predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj je izrazil željo, da država ohrani kontrolni delež v podjetju, saj je to edino zagotovilo, da ta edini slovenski ladjar na dolgi rok ostane v Sloveniji. Gortan pa je opozoril, da bi morala država kot aktivni lastnik igrati večjo vlogo pri dokapitalizaciji družb v delni državni lasti.

Vlačič je ob tem opozoril, da lahko gredo v dokapitalizacijo le skupaj s kakšnim partnerjem iz gospodarstva, saj bi se sicer dokapitalizacija štela kot nedovoljena državna pomoč.