Ponedeljek,
24. 1. 2011,
17.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 1. 2011, 17.19

7 let, 2 meseca

Skupščina Merkurja prestavljena na 25. februar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skupščina Merkurja, na kateri bi morali lastniki 31. januarja podpreti konverzijo terjatev upnikov v lastniške deleže, je prestavljena na 25. februar.

Kot so povedali v Merkurju, so se za zamik skupščine odločili zaradi tehničnih težav in prevelikega tveganja, da zaradi neudeležbe lastnikov skupščina ne bi uspela.

"Raje smo se odločili za preklic in ponoven sklic" Predstavnica za odnose z javnostmi v Merkurju Katja Kozinc je pojasnila, da je za 31. januar obstajalo preveliko tveganje za nepopolno udeležbo in s tem za neveljavnost skupščine. "Zato smo se odločili raje za preklic in ponoven sklic," je povedala in zagotovila, da je tudi nov datum skupščine, ki je bila sklicana z današnjo objavo v Financah, še vedno znotraj rokov, ki jih določa prisilna poravnava.

Nov datum je še znotraj dopustnega roka Po insolvenčnem zakonu mora biti skupščina sklicana v štirih mesecih po začetku postopka prisilne poravnave, zato je tudi novi datum skupščine še znotraj dopustnega roka, je za STA pojasnil upravitelj prisilne poravnave Merkurja Ladislav Hafner, ki so ga seznanili s preložitvijo skupščine zaradi tehničnega zapleta, to je prepozne objave sklica na spletnih straneh podjetja. Vsekakor pa kasnejša izvedba skupščine, ki je bila prvotno predvidena že za december in nato za začetek januarja, znova podaljšuje postopek.

Dokapitalizacija je bistven pogoj za uspeh prisilne poravnave

Prav dokapitalizacija, ki je predmet skupščine, je bistven pogoj za uspeh prisilne poravnave. Dokapitalizacijo in posledično razvrednotenje njihovih deležev pa morajo najprej podpreti obstoječi lastniki Merkurja, med katerimi je po zaplembi Merfinovih delnic Merkurja največji Ananke Handels und Beteiligungs, ki ga je ustanovila Hypo Banka. Sledijo Sava, Banka Koper in Merfin, ki je ohranil še slabih devet odstotkov lastništva.

Dnevni red skupščine ostaja enak prvotnemu sklicu iz konca decembra in kasnejši dopolnitvi. Uprava tako predlaga zmanjšanje osnovnega kapitala s 54,8 na 1,2 milijona evrov in hkratno povečanje kapitala s pretvorbo terjatev upnikov v delnice. Vsak upnik, ki bo na družbo prenesel svojo terjatev zaradi vplačila stvarnega vložka bo pridobil eno delnico s pripadajočim zneskom osnovnega kapitala en evro za vsakih 40 evrov prenesene zavarovane terjatve in 53 evrov prenesene navadne terjatve.

Razrešnica - verjetno - ne bo podeljena Lastniki bodo na skupščini ponovno razpravljali tudi o poslovanju Merkurja v letu 2009, saj je revizija po redni letni skupščini, ki je bila junija, pokazala drugačne poslovne rezultate. Zato uprava predlaga razveljavitev sklepa iz omenjene skupščine o nerazporeditvi bilančnega dobička in podelitvi razrešnice. Iz spremenjenega letnega poročila izhaja, da bilančnega dobička za leto 2009 ni. Novo vodstvo pa delničarjem predlaga, da nadzornemu svetu in tedanji upravi pod vodstvom Bineta Kordeža ne podeli razrešnice.

Skupščina bo imenovala tudi nove nadzornike

Po obsežnih spremembah v lastništvu Merkurja bo skupščina imenovala tudi nove nadzornike. In sicer manjšinska delničarja H&R in GBD Skupina za člana nadzornega sveta predlagata Urško Svetlik in Petra Pavčka. Nadzorni svet pa predlaga za nadzornika Mira Medveška in Tatjano Vošinek Pucer.

Ob imenovanju revizorja za revidiranje poslovanja n računovodskih izkazov za minulo leto vodstvo Merkurja na podlagi zahteve Save predlaga Deloitte revizijo tudi za posebnega revizorja zaradi preveritve vodenja posameznih poslov v obdobju od aprila 2007 do novembra 2010. Posebni revizor bi preveril zakonitost in poslovno primernost vseh pravnih poslov, ki jih je Merkur sklenil z družbami Merfin in HTC Ena, HTC Dva in HTC G.

Posebni revizor bo preveril vodenje poslov Poleg tega naj bi posebni revizor preveril tudi vodenje vseh drugih poslov, za katere sumi, da je pri njih lahko prišlo do oškodovanja družbe. Gre tudi za kreditne in druge finančne posle z bankami in drugimi finančnimi organizacijami glede vseh kreditnih in drugih finančnih poslov, pri čemer bi revizor preveril, ali je tretja oseba s svojim vplivom na družbo namenoma pripravila člane organov vodenja in nadzora do tega, da poslujejo v škodo Merkurja in njegovih delničarjev.

Spomnimo:

Tako naj bi preverili sporne posle bivšega prvega moža Merkurja, za katerega je skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu v Ljubljani predlagala preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Kranju izdajo sklepa za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi v kazensko-preiskovalni zadevi zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja.

Preiskovalna sodnica okrožnega sodišča v Kranju je sredi decembra odredila začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi zoper Albina Kordeža, Marto Bertoncelj in še dve osebi ter tako zamrznila razpolaganje z njihovim premoženjem, ki bi bil lahko protipravno pridobljen. Ugovori začasne uredbe niso zadržali, ni pa še preiskovalna sodnica sprejela končne odločitve.

O ugovorih bo sodnica odločila, ko bo s strankami opravila vse naroke, so pojasnili na kranjskem okrožnem sodišču in dodali, da gre za predhodni postopek, saj zahteva za preiskavo ali obtožni akt še nista bila vložena.