Petek,
11. 3. 2011,
16.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 11. 3. 2011, 16.17

7 let, 2 meseca

Skupina Gorenje lani z 20 milijoni evrov dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skupina Gorenje je lani ustvarila 1,38 milijarde evrov prihodkov od prodaje. Čisti dobiček je dosegel 20 milijonov evrov, potem ko je skupina v letu 2009 zabeležila 12,3 milijona evrov čiste izgube.

Dobiček prodaje 2010 je od prodaje leta 2009 višji za kar 16,5 odstotka. Brez upoštevanja učinka skandinavskega proizvajalca vrhunskih gospodinjskih aparatov Asko, ki ga je Gorenje prevzelo julija lani, so se prihodki od prodaje v 2010 povečali za 11 odstotkov. Čisti dobiček je ob neupoštevanju učinka Aska in popravkov vrednosti Merkurja znašal 10,77 milijona evrov, še kažejo nerevidirani konsolidirani računovodski izkazi, ki jih je danes objavilo Gorenje. Skupina je zabeležila 56,44 milijona evrov dobička iz poslovanja (EBIT), kar je dobrih 364 odstotkov več kot leta 2009. Brez upoštevanja učinka družbe Asko je bil lanski EBIT na letni ravni višji za 240 odstotkov.

Dobički leta 2010 bistveno večji kot leta 2009

Matična družba Gorenje je lani ustvarila 648 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je več kot leta 2009, ko so prihodki od prodaje dosegli 587 milijonov evrov. Čisti dobiček družbe je lani znašal 2,9 milijona evrov, potem ko je družba leta 2009 zabeležila šest milijonov evrov izgube.

Delnice Gorenja so zdrsnile za 1,14 odstotka na 11,75 evra.

Zadovoljni s poslovnimi rezultati Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je ob tem dejal, da je Gorenje lani ob še vedno zaostrenih razmerah na trgu doseglo dobre poslovne rezultate. V družbi pojasnjujejo, da so na poslovno okolje na Gorenjevih ključnih trgih lani vplivali visoka stopnja brezposelnosti ter valutna in plačilna tveganja.

Gorenje je lani poslovalo brez dveh pomembnih kupcev, ki sta končala v stečaju - nemškega poslovnega sistema in največjega kupca v preteklih letih Quelle ter hrvaške družbe Pevec kot največjega partnerja na Zahodnem Balkanu. Merkur kot največji slovenski trgovec s tehničnim blagom je medtem zaradi postopka prisilne poravnave precej zmanjšal obseg poslovanja.

Goenje beleži tudi višjo rast prodaje Lanska rast Gorenja je bila višja od povprečne rasti na trgu. Evropski trg aparatov za dom, ki je za Gorenje najpomembnejši, je zabeležil dvoodstotno rast, Gorenje pa je prodajo aparatov za dom brez upoštevanja prevzema Aska povečalo za 4,8 odstotka. Upoštevajoč učinek družbe Asko je Gorenje prodajo lani povečalo za 12,5 odstotka.

Dejavni tudi na področju ekologije Divizija ekologije, energetike in storitev je poslovala uspešno in prihodke od prodaje lani na letni ravni povečala za dobrih 34 odstotkov. Divizija notranje opreme je lani zabeležila 15,6-odstoten padec prodaje, na kar so vplivale slabe gospodarske razmere in težave največjih kupcev.

Z nerevidiranimi konsolidiranimi računovodskimi izkazi skupine in krovne družbe se je seznanil tudi nadzorni svet Gorenja.