Ponedeljek,
6. 12. 2010,
7.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 12. 2010, 7.22

7 let, 2 meseca

Sevčnikar še ni prejel izredne odpovedi delovnega razmerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik sindikata v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) Branko Sevčnikar danes še ni prejel izredne odpovedi delovnega razmerja.

Direktor Teša Simon Tot je povedal, da so s Sevčnikarjem opravili le pogovor, do četrtka pa se bodo opredelili do njegovih navedb in izredne odpovedi delovnega razmerja. Sevčnikar je sicer nad postopki glede izredne odpovedi delovnega razmerja šokiran in jih pripisuje dogodkom, ki so sledili zamenjavi nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika. Ob novembrski zamenjavi direktorjev je namreč stavkovna straža Teša Totu preprečila vstop vstop v podjetje.

Hujša kršitev obveznosti iz delovnega razmerja

"Kot razlog za odpoved zaposlitve navajajo moje sindikalno delovanje od 11. novembra letos pa naprej in nelegitimnost stavke, kar je iz trte zvito. Želijo me odstraniti iz vsega dogajanja, ker sem jim zadnja ovira, da bi strateški partnerji iz Rusije vstopili v projekt Teš 6," pravi Sevčnikar.

Po mnenju Tota pa ravnanje Sevčnikarja predstavlja hujšo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in ima znake kaznivega dejanja. "Postopek izredne odpovedi delovnega razmerja je uveden povsem zakonito in ne predstavlja nikakršnega šikaniranja, temveč varstvo zakonitih postopkov in zagotavljanje spoštovanja sprejetih pogodbenih in zakonskih obveznosti," je dejal Tot.

Zahtevali bodo jasne odgovore

Sevčnikar je v soboto še napovedal, da bo v torek potekala izredna seja Sindikata delavcev energetike Slovenije, na kateri bodo odločali o opozorilni stavki vseh zaposlenih v slovenskem elektroenergetskem sistemu.

Poudaril je tudi, da bodo od vrha slovenske politike zahtevali jasne odgovore o tem, kaj se dogaja s projektom gradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne (Teš 6) in o tem, ali se je gospodarska ministrica Darja Radić že dogovorila o vstopu strateškega partnerja iz Rusije v projekt Teš 6.

Podatke posredovali grški sindikati

Na vprašanje, kje je dobil podatke, da naj bi ruski strateški partner vstopil s 60-odstotnim deležem v Teš 6, je Sevčnikar odgovoril, da so jim te podatke posredovali grški sindikati, ki so bili nad tem zelo začudeni. Po navedbah Sevčnikarja je v grškem elektrogospodarstvu prisotnih veliko ruskih podjetij.

Ministrica je z dogajanjem glede Sevčnikarja, kot je poudarila na novinarski konferenci v Ljubljani, namenjeni delu v dveh letih mandata te vlade, seznanjena preko medijev in bi jo prepustila v reševanju Totu in Sevčnikarju. "Očitno je nekaj bilo narobe," je poudarila in dodala, da se bo to po njenem mnenju razrešilo v sodnem postopku.