Torek,
15. 2. 2011,
13.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 2. 2011, 13.59

7 let, 2 meseca

Se poskuša Ivan Zidar rešiti z avstrijskimi prijatelji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bo SCT, ki je z avstrijsko družbo Porr že ustanovil skupno podjetje, preživel z milijardnimi železniškimi projekti pri nas?

Ivan Zidar, čigar matično podjetje SCT je v prisilni poravnavi, kup hčerinskih družb pa že v stečaju, zato ne more kandidirati na domačih javnih razpisih za velike infrastrukturne projekte. Do novih projektov se bo očitno poskušal dokopati z novim podjetjem SCT-Porr, d. o. o. To naj bi bilo že ustanovljeno, piše današnji Dnevnik, uradno pa na SCT tega tudi ne zanikajo. Avstrijskega gradbenika seveda izjemno zanimajo posodobitev zastarele in dotrajane slovenske železniške infrastrukture ter tudi novogradnje, kot je novi železniški tir med Divačo in Koprom. Za velike železniške projekte, za katere naj bi v prihodnjih letih Slovenija namenila milijarde evrov, je torej veliko zanimanja tudi zunaj slovenskih meja. Avstrijce zanimajo milijardni vložki v železniško omrežje Po neuradnih informacijah se je avstrijski Porr v skupnem nastopu z hčerinsko družbo SCT, Asfalt, že prijavil na javni razpis za rekonstrukcijo železniške postaje v Hodošu, ki je samo del skoraj 284 milijonov evrov vredne rekonstrukcije železniške proge Pragersko−Hodoš, za katero bo iz kohezije Bruselj prispeval skoraj 78 milijonov.

SCT in Porr "stara" znanca Sodelovanje med SCT in Porrom pa sploh ni nič novega. Že leta 2007 so s skupnim nastopom zmagali pri projektu gradnje Puhovega mostu čez Dravo na Ptuju, vrednost je bila skoraj devet milijonov evrov. Prav zdaj pa SCT sodeluje v konzorciju avstrijskega Porra in nemškega DSD pri gradnji mostu čez Savo v Beogradu, vrednost naložbe ocenjujejo na okoli 150 milijonov evrov, projekt pa je zasnoval ugledni mariborski inženirski biro Ponting. SCT pa samostojno gradi tudi pristopne ceste do omenjenega mostu v vrednosti nekaj več kot 42 milijonov evrov.

Je Porr strateški partner SCT? S sodelovanjem z Avstrijci, ki se jih je Ivan Zidar pri gradnji slovenskega avtocestnega križa, podobno kot zahodnih sosedov Italijanov, otepal kot hudič križa, prvi mož in lastnik SCT čisti bilanco podjetniške sheme družbe in oblikuje podjetje, ki bo prosto vseh bremen, rdečih številk – izgube in dolgov – pridobivalo nove gradbene posle na slovenskem trgu. Ali vse tesnejše sodelovanje z enim od največjih avstrijskih gradbenikov − Porrom ne pomeni že strateškega partnerstva in Porrovega vstopa v lastniško strukturo SCT, nam na SCT danes niso odgovorili. Zagotovo pa je še kako res, da Ivan Zidar išče vse mogoče in nemogoče poti in stranpoti, da bi svojega otroka, SCT, tako ali drugače ohranil pri življenju. Tudi na račun davkoplačevalcev, menijo številni!