Ponedeljek,
17. 6. 2019,
6.27

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

SDH Abanka prodaja privatizacija

Ponedeljek, 17. 6. 2019, 6.27

4 leta, 10 mesecev

Seja nadzornikov SDH o prodaji Abanke prestavljena na sredo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Abanka | Seja nadzornega sveta SDH, na kateri bi odločali o morebitni prodaji Abanke, je prestavljena na sredo. | Foto STA

Seja nadzornega sveta SDH, na kateri bi odločali o morebitni prodaji Abanke, je prestavljena na sredo.

Foto: STA

Seja nadzornega sveta SDH, na kateri bi odločali o (ne)prodaji Abanke, je prestavljena na sredo. Kot je sporočila prva nadzornica SDH Karmen Dietner, so se za to odločili, da bodo lahko temeljito preučili obsežno delovno gradivo, ki predstavlja vsebinsko podlago za odločitev o prodajnem postopku Abanke.

V ciljni ravnini prodaje, ki se je začela sredi lanskega leta s ciljem prodaje tretje največje banke v državi do konca junija, kar je Slovenija obljubila Evropski komisiji v zameno za odobreno državno pomoč banki v letih 2013 in 2014, so oživeli pozivi nekaterih politikov, naj vlada prodajo zaustavi.

Abanka
Novice Odločitev o prodaji Abanke na ramah nadzornikov SDH ali vlade

Država bi si lahko več kot poplačala sanacijski vložek

Ponudbe zainteresiranih kupcev stoodstotnega deleža Abanke – Nove KBM in njenega lastnika sklada Apollo, madžarske banke OTP, morda tudi srbske AIK banke – naj bi bile po neuradnih navedbah nekaterih medijev ugodne, ob takšnem scenariju pa bi si država skupaj z dividendami, ki jih je prejela od banke, lahko več kot poplačala sanacijski vložek.

Če bodo nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki vodi prodajni postopek v imenu države, k prodaji prižgali zeleno luč, bo država prodala še zadnjo sanirano banko v svoji lasti. Če bodo izdajo soglasja za prodajo zavrnili ali pa odločitev želeli preveriti na višji, politični ravni, bo uprava SDH zahtevala, naj o tem odloči skupščina družbe, ki jo v primeru SDH predstavlja vlada.

Luka Mesec
Novice Levica za ustavitev prodaje Abanke

SDH sicer po besedah prve nadzornice Karmen Dietner ocenjuje, da sta "konkurenčnost in transparentnost celotnega postopka prodaje vodila do točke, ko so vzpostavljene kakovostne podlage za odločanje na organih upravljanja holdinga".

Abanka
Novice SDH glede Abanke: Dolžni smo spoštovati zaveze komisiji, končno odločitev lahko sprejme vlada