Četrtek,
20. 1. 2011,
12.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 1. 2011, 12.15

7 let, 2 meseca

Radićeva: Razrešitev Medaka je legitimna pravica agencije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Razrešitev predsednika nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne Jadranka Medaka je legitimna pravica agencije za upravljanje kapitalskih naložb, meni ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Ta je Medaka razrešila v sredo z obrazložitvijo, da bo menjava pozitivno vplivala na delovanje Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE).

Radićeva: Razrešitev je tudi odgovornost Razrešitev pa je tudi odgovornost, da je bila odločitev sprejeta v prid zagotavljanju uspešnega poslovanja skupine HSE, je Radićeva še zapisala v sporočilu za javnost. Sama je sicer na sestanku z agencijo, na katerem je predstavila osnutke sektorskih politik naložb v državni lasti, ki jih je do sedaj upravljalo ministrstvo za gospodarstvo, predlagala, naj zaenkrat še ne posegajo v delovanje organov nadzora in vodenja HSE in Termoelektrane Šoštanj (Teš).

Agenciji predlagala, naj počaka na rezultate revizije Namesto tega je agenciji predlagala, naj počaka na rezultate revizije poslovanja Teša in investicije v šesti blok šoštanjske termoelektrarne ter na rezultate študij o količinah in kakovosti zalog premoga ter variantnih rešitev, kot sta obnova četrtega in petega bloka ter izgradnja bloka manjše moči. Očitno pa so pristojni na agenciji presodili, da je zamenjava predsednika nadzornega sveta nujna, je še zapisala Radićeva.

Medak: Še vedno menim, da gre za tvegano naložbo Medak je nadzorni svet HSE vodil od lanskega oktobra, potem ko je vlada na predlog Radićeve zamenjala prejšnje nadzornike. Sam je prepričan, da so ga razrešili zaradi projekta Teš 6, ki je po njegovem mnenju slabo voden. "Še vedno menim, da gre za tvegano naložbo, pri kateri je treba ravnati previdno," je dejal za časnik Finance, medtem ko je za časnik Dnevnik povedal, da je agencijo ves čas motila njegova kategorična previdnost do tega projekta in prizadevanje, da se preverijo potencialna tveganja.

"Politični in lobistični pritiski na agencijo" Na razrešitev so se odzvali tudi v stranki Zares, kjer ugotavljajo, da gre le še za en dokaz več, da agencija za upravljanje kapitalskih naložb sprejema odločitve v zvezi s projektom Teš 6 na podlagi političnih in lobističnih pritiskov. Medtem ko vlada še ni sprejela sektorske politike na področju energetike, se je agencija kar sama odločila podpreti projekt Teš "in s smešnimi argumenti zamenjala tistega člana nadzornega sveta, ki je najbolj opozarjal na nepravilnosti pri njegovem vodenju", so zapisali v sporočilu za javnost.