Sobota,
19. 2. 2011,
10.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 19. 2. 2011, 10.33

7 let, 2 meseca

Prodaja traktorjev v Sloveniji lani upadla skoraj za četrtino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Sloveniji je bilo lani registriranih 1417 novih traktorjev, kar je 22,4 odstotka manj kot v letu prej.

S tem se nadaljuje trend upadanja prodaje, saj se je ta že v letu 2009 glede na rekordno leto 2008 zmanjšala za 25,6 odstotka, je povedal svetovalec za kmetijsko tehniko na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto Marjan Dolenšek.

Padec prodaje posledica splošne gospodarske krize Ob tem pojasnjuje, da je padec prodaje v zadnjih dveh letih posledica splošne gospodarske krize in dejstva, da se je v letih pred nastopom krize zelo živahno investiralo v nakupe novih traktorjev. Na številnih kmetijah so namreč računali, da se gospodarske razmere ne bodo spremenile oziroma se ne bodo poslabšale.

"Zgodilo pa se je ravno obratno in številni potencialni kupci nimajo ekonomske moči za nakup oz. investicije v stroje in opremo," pravi Dolenšek in dodaja, da kmetijstvo običajno nekoliko zaostaja za cikli v celotnem gospodarstvu, navadno pa tudi počasneje okreva.

Lanski padec je manjši kot predlanski

Prav to se zdaj kaže tudi na trgu traktorjev. Lanski padec je sicer manjši kot predlanski, vendar pa se o umirjanju zmanjševanja prodaje še ne more govoriti, opozarja Dolenšek. Ob tem upa, da se trend zmanjševanja ne bo nadaljeval toliko časa, kot se je vzpon od zadnjega dna v letu 2002, ko se je prodalo manj kot 700 traktorjev.

Dolenšek je sicer mnenja, da bi okoli 2000 novo prodanih traktorjev statistično zagotavljalo en nov traktor na 10 let na kmetijah, ki se s kmetijstvom tržno ukvarjajo. Teh je okrog 20.000 do 25.000.

Pogled na podatke o prodaji po posameznih proizvajalcih traktorjev pokaže, da je vodilni, 22,2-odstotni tržni delež ohranil ameriški koncern CNH, ki ima pod svojim okriljem blagovne znamke New Holland, Steyr in Case IH.

Na drugem mestu je italijanska skupina Same Deutz-Fahr, ki ima v lasti blagovne znamke Deutz-Fahr, Same, Lamborghini in Hurlimann, ter je zasedla 18,4-odstotni delež. Sledi prav tako italijanska skupina Argo z blagovnimi znamkami Landini, McCormick in Valpadana ter 14,3-odstotnim tržnim deležem.

V Sloveniji najbolj priljubljena znamka New Holland Podatki po posamičnih blagovnih znamkah pa pokažejo, da je lani v Sloveniji s prodanimi 222 traktorji in posledičnim 16,3-odstotnim tržnim deležem najbolj priljubljena blagovna znamka ostala New Holland. Sledili sta ji znamki Landini in Antonio Carraro, ki je kot ena redkih znamk zabeležila povečanje prodaje, in sicer za 18 odstotkov.

Uspeh Antonia Carrara, znanega po manjših traktorjih, gre pripisati tudi dejstvu, da se je prvič v zadnjih 20 letih, kar se spremlja podatke o prodaji, zmanjšala povprečna moč prodanih novih traktorjev. Lani je bila tako povprečna moč novo registriranega traktorja 60,3 kilovata oz. 82 konjskih moči, v letu 2009 pa 62 kilovatov oz. 84,3 konjske moči.