Sreda,
7. 8. 2024,
13.09

Osveženo pred

4 ure, 4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
državna pomoč pomoč gospodarstvo poplave

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 13.09

4 ure, 4 minute

Podjetjem za škodo po poplavah še šest milijonov evrov pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
poplave, Meža, podjetje Cablex-M | Foto STA

Foto: STA

Gospodarsko ministrstvo je v začetku avgusta izdalo nov sveženj odločb za izplačila pomoči za škodo v gospodarstvu v lanskoletnih avgustovskih poplavah. Izdalo je 81 odločb oškodovancem, od tega je 69 podjetij prejelo odločbe za pomoč v vrednosti 6,36 milijona evrov.

Kot so danes sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, je 12 podjetij je prejelo odločbe za vračilo sredstev v skupni vrednosti okoli 15 tisoč evrov zaradi preveč izplačane pomoči v obliki predplačil lani jeseni. V primeru zadnjih je dokazana škoda podjetij nižja od ocenjene vrednosti, ki je bila osnova za izplačilo predplačil pomoči.

Gospodarsko ministrstvo je zaradi lanskih avgustovskih poplav podjetjem do zdaj izplačalo skupno 94,71 milijona evrov pomoči, kar vključuje tako deset odstotkov predplačila kot povračila razlike do celotne priznane pomoči.

Bisol, poplave
Novice Za gospodarstvo še 20 milijonov evrov pomoči po lanski ujmi

Ministrstvo je prejelo dokazila o škodi od 1.040 oškodovancev. Od tega je 958 oškodovancev prejelo desetodstotno predplačilo v višini 35,42 milijona evrov lani jeseni. Ministrstvo zdaj izplačuje povračila oz. razliko pomoči med izplačanim predplačilom in povračilom škode do 45 odstotkov za nezavarovano škodo in do 60 odstotkov za zavarovano škodo, in sicer na podlagi ustreznih dokazil. Celotna sredstva priznane pomoči je do zdaj prejelo 349 upravičencev.

Vloge za povračilo in cenilna poročila so oškodovanci oddajali od februarja do maja. Kot so ob tem opozorili na ministrstvu, je še veliko vlog nepopolnih. Zato upravičence, ki so prejeli poziv k dopolnitvi vloge, prosijo za hitro in natančno dopolnitev vlog. S tem bodo omogočili hitrejše izplačilo povračila.