Ponedeljek,
14. 1. 2013,
20.12

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 1. 2013, 20.12

7 let, 7 mesecev

Planet TV: Podjetja protestirajo zoper podražitev elektrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vlada se je odločila, da s 1. februarjem zviša prispevek za spodbujanje obnovljivih virov energije, ki ga odjemalci plačujejo pri računu za porabo električne energije.

To pomeni, da bo bodo računi za gospodinjstva v povprečju za okoli sedem odstotkov dražji. A podražitev prispevka ne bo toliko vplivala na gospodinjstva kot na podjetja, ki za svoje poslovanje porabijo veliko električne energije. Zato vodilni v teh družbah že protestirajo, saj jim vlada v že tako kriznem času po nepotrebnem nalaga dodatno breme.

Direktor Papirnice Vevče Marko Jagodič je nad dvigom prispevka, ki jim bo podražil račun za elektriko, zgrožen. Papirnica bo imela zaradi tega na leto 260 tisoč evrov dodatnih stroškov. "S tem se obremeni našo tovarno za toliko, kot znaša pol mesečne plače za vse ljudi v njej. In tega ni mogoče preživeti. Kako bomo zdaj to nadomestili, vam ne morem povedati, ker nimam rešitve," je dejal Jagodič. Zato upa, da bo vlada podražitev prispevka preklicala. Če ne, pa naj Slovencem nalije čistega vina. "Lahko tudi povedo: izselili bomo proizvodno industrijo iz Slovenije, pa živeli od sonca in sedeli na ležalnikih," je dodal.

Podražitvi ostro nasprotujejo tudi v jeseniškem Acroniju. Dvig prispevka jim bo odnesel 2,4 milijona evrov na leto. "Očitno vlada obremenjuje tiste, ki jih še lahko obremenjuje. Ampak vprašanje je, koliko časa bo to še mogoče delati," pa je povedal glavni direktor Acronija Slavko Kanalec.

"Zaradi dražjega prispevka bodo prenehali izdelovati nekatere izdelke, odpuščanj in nižanj plač pa ne predvidevajo. Moti jih tudi, da s prispevkom posredno podpirajo kitajsko industrijo. Pretežno, kolikor jaz vem, gre tukaj za sofinanciranje teh sončnih elektrarn, kjer pa vemo, da večina sestavnih komponent prihaja iz Kitajske," je še dejal Kanalec.

Za komentar smo vprašali tudi na ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Pisno so nam odgovorili, da se je prispevek moral zvišati zato, ker mora država letos zbrati trikrat več denarja za izplačevanje subvencij za sončne elektrarne kot lani. Te namreč rastejo nenadzorovano kot gobe po dežju.