David Kos

Sreda,
24. 6. 2015,
18.08

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 24. 6. 2015, 18.08

7 let, 7 mesecev

Petrol Geoterm prejel okoljevarstveno dovoljenje za rafinerijo plina v Petišovcih

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Družba Petrol Geoterm je včeraj prejela okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je za novo napravo za čiščenje zemeljskega plina oziroma rafinerijo zemeljskega plina v Petišovcih izdala agencija za okolje.

Čeprav odločba še ni pravnomočna, v družbi ocenjujejo, da gre za pomemben korak k varnemu nadaljevanju dejavnosti pridobivanja ogljikovodikov na Petišovskem polju. Dovoljenje sicer ne vključuje postopkov črpanja plina z metodo hidravličnega drobljenja oz. frackinga.

Dolgoročna naložba za varnejšo proizvodnjo ogljikovodikov V podjetju so s prejemom okoljevarstvenega dovoljenja zadovoljni, saj to pomeni potrditev, da bo nova naprava izpolnjevala vse okoljske standarde.

"Investicija koncesionarja Geoenergo ter njegovega partnerja Ascent Slovenia Limited v novo napravo za čiščenje zemeljskega plina pomeni dolgoročno naložbo za varnejšo in učinkovitejšo nadaljnjo proizvodnjo ogljikovodikov na tem območju," so zapisali v sporočilu za javnost.

Postavitev nove naprave bo po prepričanju družbe Petrol Geoterm pomenila posodobitev postopka proizvodnje zemeljskega plina, dvignila kakovost plina in omogočila priključitev na državno plinsko prenosno omrežje. "Z upravljanjem nove naprave bo družba še naprej lahko izvajala storitve procesiranja plina za koncesionarja Geoenergo, s čimer bo zagotovljena tudi ohranitev obstoječih delovnih mest v družbi. Za regijo, kjer je ena najvišjih stopenj brezposelnosti v državi, je to še kako pomembno," so še zapisali v družbi Petrol Geoterm.

Nova rafinerija bi lahko stala čez dobro leto dni Izdano okoljevarstveno dovoljenje še ni pravnomočno, saj je treba počakati, da se izteče pritožbeno obdobje. Nova rafinerija bi lahko začela obratovati v roku leta dni po pravnomočnosti Arsove odločbe.

Petrol Geoterm je bil v zadnjih mesecih sicer pogosto tarča očitkov, da bodo z novo napravo plin pridobivali s postopkom t.i. frackinga, kar so v družbi večkrat zanikali.

Arso je v postopku izdaje dovoljenja pojasnil, da izdajajo okoljevarstvena dovoljenja za obrate, ki svoje aktivnosti izvajajo na tleh oz. na površini, kot je to v tem primeru rafinerija zemeljskega plina. Metoda frackinga pa je drobljenje kamnin pod zemljo. V primeru Petišovskega polja oz. Murske depresije se metoda fracking po zagotovilih agencije ne izvaja.