Ponedeljek,
27. 12. 2010,
16.10

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 12. 2010, 16.10

7 let, 6 mesecev

Obrtniki grozijo vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Obrtna zbornica Slovenije (OZS) želi z grožnjo državljanske nepokorščine prisiliti vlado, da izvede ukrepe, ki bi odpravili plačilno nedisciplino.

Na OZS so že sprejeli nekatere odločitve in smernice, ki bodo vodile v državljansko nepokorščino. To lahko prepreči vlada, če bo začela "akcijo za odpravo plačilne nediscipline", je za SiOL dejal generalni sekretar OZS Dušan Krajnik.

Sestanki ne prinašajo nič Od vlade najprej zahtevajo, naj v prvem tednu januarja skliče sestanek ministrov za finance, gospodarstvo, javno upravo, promet in okolje. "Sestanek ne bo ustavil naših aktivnosti. Prinaša zgolj časovnice, kdaj in na kakšen način bomo izpeljali naše aktivnosti, ter pogoje, pod katerimi se lahko ustavijo. Ko začneš kolo enkrat premikati, ga ne ustaviš kar tako," opozarja Krajnik.

Sestanke bodo imeli tudi na OZS. Prvi izmed sestankov, na katerih bodo določili svoja pogajalska izhodišča, bo jutri. "Lahko, da bo to zametek stavkovnega odbora, ali pa tudi ne. Mi mu nismo tako rekli," pravi Krajnik.

"Si predstavljate ta kolaps za proračun?" O podrobnostih dogovorov OZS ter kakšna oblika državljanske nepokorščine je najbolj verjetna, Krajnik še ne govori. Mediji so omenjali možnosti ustavitev dobavnih poti, zapore cest, pred novembrom pa je Krajnik za SiOL opozoril na morebiten poziv obrtnikom, naj dva meseca ne plačujejo DDV ter prispevkov v pokojninsko in zdravstveno blagajno. "Si predstavljate, kakšen kolaps bi bil to za državni proračun?" je spraševal takrat.