David Kos

Torek,
7. 4. 2015,
8.08

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 7. 4. 2015, 8.08

7 let

Na zemljišču vojaškega letališča Cerklje nastaja novo dirkališče

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Cerkljah na Dolenjskem nastajata novo dirkališče in poligon varne vožnje. Na prvih dveh kilometrih dirkališča bi lahko dirkali že jeseni. Vrednost celotnega projekta znaša 28 milijonov evrov.

Kot v časniku Finance piše novinar Novica Mihajlović Zveza za avtošport Slovenije AŠ 2005 zbira soglasja, v kratkem pa namerava vložiti vlogo za gradbeno dovoljenje za dirkališče in poligon varne vožnje ob vojaškem letališču Cerklje. "Celoten projekt bo po zdajšnjih projektnih cenah vreden okoli 28 milijonov evrov. Prvi del projekta, dva kilometra proge, bo stal nekaj čez milijon evrov in bo predvidoma končan še letos jeseni," je za Finance potrdil predsednik AŠ 2005 Tone Anderlič.

Obrambno ministrstvo zemljišče oddalo brez razpisa Nekdanji poslanec LDS, zdaj pa njen predsednik, dirkališče in poligon varne vožnje načrtuje na 36 hektarjih državnega zemljišča. Tega mu je 18. avgusta lani v petletno brezplačno uporabo predalo ministrstvo za obrambo, ki ga je tedaj vodil njegov dolgoletni partijski kolega Roman Jakič. Ministrstvo je zemljišča oddalo brez razpisa, v zameno pa bo dobilo brezplačno uporabo poligona v določenem obsegu, ki ga pogodbeni stranki uskladita v programu, pišejo Finance.

Na območju, kjer je nekoč že bilo dirkališče, bolj znano pod imenom mobikrog, v teh dneh sekajo drevesa in drugo rastlinje v 20-metrskem pasu na obeh straneh proge. Projekt naj bi bil predvidoma končan v letih 2016 ali 2017. Dirkališče bo obsegalo 3,5 kilometra dolgo progo ter šest tisoč kvadratnih metrov velik objekt, v katerem bodo učilnice s simulatorji in restavracija, je za Finance pojasnil Anderlič.

So na vidiku nove Stožice? Nekateri sosedje pa že opozarjajo na številne podobnosti z nasedlim projektom Stožice; brezplačno pridobljeno zemljišče, velikopotezni načrti, nejasen finančni načrt in povrhu je zraven še Roman Jakič, nekdanji Jankovićev direktor ljubljanskega zavoda za šport, ki upravlja Stožice. Prav tako zahtevajo ponovno presojo vplivov dirkališča na okolje, saj si ne želijo dodatnega hrupa. Že zdaj so namreč močno izpostavljeni hrupu z vojaškega letališča.

Jakič pravi, da gre za javno-zasebno partnerstvo. Obrambno ministrstvo je zgolj prispevalo zemljišče, ki bo še naprej ostalo v državni lasti. Anderlič pa poudarja, da gre za pomembno državno naložbo, za katero bodo iskali tudi evropska sredstva in sredstva Fundacije za šport.

V neposredni bližini že dirkališče. Lastnik vložil več kazenskih ovadb. Le pet kilometrov od načrtovanega dirkališča že stoji poligon varne vožnje Raceland v Krškem v lasti Toma Stauta. Ta se boji konkurence, zaradi nepravilnosti pri pripravi državnega lokacijskega načrta pa je že vložil več kazenskih ovadb zoper uradnike na obrambnem ministrstvu, še sklenejo Finance.