Torek,
18. 1. 2011,
15.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 18. 1. 2011, 15.48

7 let, 2 meseca

Na nov krog stresnih testov predvidoma dve slovenski banki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na novih stresnih testih za evropske banke, ki bodo predvidoma izvedeni februarja, bosta po pričakovanjih sodelovali dve slovenski banki, je v Bruslju povedal minister za finance Franc Križanič.

Za kateri banki gre, ni želel povedati. Na lanskem stresnem testu je sodelovala le ena slovenska banka, Nova Ljubljanska banka. Namen stresnih testov je pokazati, da so banke varne "Namen stresnih testov je, da se da trgom povsem jasen signal, da so banke varne in da lahko zanesljivo opravljajo svojo funkcijo," je poudaril minister Križanič. Testi niso pokazali težav v irskem bančnem sektorju Lanski stresni testi, opravljeni julija, so bili sicer deležni številnih kritik, saj niso pokazali na težave v irskem bančnem sektorju, zaradi katerih je morala ta država novembra lani zaprositi za mednarodno finančno pomoč.

Letos boljši in strožji stresni testi V Evropski uniji zatrjujejo, da bodo letošnji stresni testi še boljši in strožji kot lanski. Po prepričanju evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna bodo tako tudi bolj prepričljivi.

Minister Križanič je pojasnil, da bodo novi stresni testi "bolj ostri in se bodo ukvarjali z več vrstami tveganj, ne samo s tveganjem izpostavljenosti državnih obveznic, temveč tudi s tveganji likvidnosti, financiranja in podobno".

Rezultati bodo znani maja Tokratni stresni testi bodo po ministrovih besedah predvidoma izvedeni februarja, do maja naj bi bili znani rezultate in enkrat do poletja naj bi bili rezultati objavljeni, skupaj z ukrepi.

Več časa na razpologo za odziv države in lastnikov To je razlika v primerjavi z lanskimi testi, ko je imela država le en dan časa, da se je odzvala, zdaj pa bo več časa na razpolago za odziv države in lastnikov, če bodo testi pokazali, da so določene banke v težavah.

Dokapitalizacija NLB v času izvajanja testa Na vprašanje, kaj to pomeni za načrtovano dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke, je minister odgovoril, da bo ta nedvomno izvajana v času testa in da pričakuje, da bo izvedena na način, da bodo njeni rezultati že vključeni v stresni test.

Stresni testi tudi v ZDA Minister je še spomnil, da so stresne teste izvedli tudi v ZDA, kjer so banke v težavah nato oskrbeli z dovolj kapitala, da so potem naslednje leto ustvarjale profite.

To je sicer po ministrovih besedah med davkoplačevalci povzročilo malo nejevolje, a je preprečilo bančno paniko, ki bi prenesla krizo z borze v realni sektor in povzročila izgubljanje delovnih mest.