Ponedeljek,
3. 9. 2012,
7.22

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 9. 2012, 7.22

7 let, 7 mesecev

Končuje se prvi krog dokapitalizacije Abanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Končal se bo prvi krog dokapitalizacije Abanke, v katerem banka svojim delničarjem v skladu z njihovimi obstoječimi lastniškimi deleži ponuja v odkup 7.142.858 novih delnic po sedem evrov za delnico.

Če bo kaj delnic ostalo, jih bo banka v okviru drugega kroga ponudila v odkup delničarjem in javnosti.

Skupna emisijska vrednost ponujenih delnic znaša do 50 mio evrov Skupna emisijska vrednost ponujenih delnic, ki jih je Abanka začela prodajati 21. avgusta, znaša do 50 milijonov evrov. Povečanje kapitala bo banki omogočilo vzpostavljanje kapitalske osnove za uresničevanje strategije poslovanja skupine, izboljšanje količnika kapitalske ustreznosti in pripravljenost na izpolnjevanje višjih pričakovanih kapitalskih zahtev v okviru Basla III.

Ali bo stekel tudi drugi krog dokapitalizacije, bo Abanka objavila najpozneje tretji delovni dan po zaključku prvega kroga. Sedanji največji lastniki Abanke Vipa so bili glede tega, ali bodo v njem sodelovali ali ne, doslej skrivnostni. V Savi in Gorenjski banki so povedali, da svojih investicijskih namer oz. potencialnih naložbenih potez ne komentirajo.

V dokapitalizaciji bo sodelovala tudi Zavarovalnica Triglav Medtem pa se je za sodelovanje v dokapitalizaciji odločila Zavarovalnica Triglav, 25,61-odstotna lastnica banke. Sodelovala bo v višini relativnega deleža v njenem kapitalu oz. v višini 1.829.285 delnic. To skupaj znaša 12,8 milijona evrov.

Ta sklep je zavarovalnica sprejela pod odložnimi pogoji, med drugim temi, da sama in druge z državo povezane osebe na dan vpisa delnic skupaj ne bodo dosegale prevzemnega praga in da bo pred vpisom delnic imela Zavarovalnica Triglav glasovalne pravice iz delnic Abanke Vipa, katerih imetnica je.

Pogoja sta tudi ta, da bo skupen delež glasovalnih pravic iz delnic Abanke Vipa, ki ga bodo imele imetnice delnic Abanke, povezane z državo, po uspešno zaključeni dokapitalizaciji banke, znašal manj kot tretjino vseh glasovalnih pravic iz delnic Abanke, in da bo v postopku dokapitalizacije vpisanih in vplačanih vseh 7.142.858 delnic Abanke Vipa, ki so predmet dokapitalizacije banke.