David Kos

Sobota,
5. 7. 2014,
12.28

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 5. 7. 2014, 12.28

7 let, 7 mesecev

Kdo so ruski kupci, ki bi radi kupili kaninsko smučišče?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Za nakup kaninskega smučišča se potegujejo trije ruski državljani, ki imajo v Kopru že registrirano podjetje. Ali so resni kupci, bodo lahko dokazali na dražbi 18. julija.

Po poročanju Primorskih novic so bovški svetniki na četrtkovi seji razpravljali, kateremu ponudniku naj oddajo občinska zemljišča s smučišči na Kaninu, kar je predpogoj za sodelovanje na dražbi ATC Kanin v stečaju.

Po novi zakonodaji brezplačen najem, kot je bilo v primeru ATC Kanin, namreč ni dovoljen. Lahko pa bi jih v skladu z odredbo o žičničarstvu dali v najem po razmeroma nizki ceni. Pogodba bi začela veljati šele leta 2020, ker do takrat velja brezplačna najemna pogodba z ATC Kanin, ki je tudi predmet stečajne mase.

Med resnimi interesenti so tudi trije državljani Rusije, ki nastopajo skupaj. Gre za ekstremnega športnika, jamarja in inženirja Aleksandra Filipova, finančnega strokovnjaka Evgenija Karitonova in gradbenega inženirja Iljo Čibirkova. Šlo naj bi za resne in izkušene strokovnjake na svojih področjih.

Bovške svetnike je o ruskih interesentih seznanila odvetnica Carmen Dobnik, ki jih zastopa. Nekaj dni prej so se vsi trije v Bovcu sestali z županom Sinišo Germovškom in direktorjem LTO Bovec Jankom Humarjem na delovni večerji. Župan jih je ocenil kot profesionalne in zaupanja vredne.

Uredili bi smučišče višjega ranga, primerno za družine in ekstremne smučarje Odvetnica Dobnikova je za Primorske novice dejala, da je gonilna sila Filipov: "Kot mi je povedal, je od leta 1996 zaljubljen v Kanin in Kaninske pode. Rad bi naredil smučišče najvišjega ranga s ponudbo za družine in ekstremne smučarje z možnostjo helikopterskih prevozov. Vsi trije so realni, zelo podkovani strokovnjaki in podjetniki, ki bi s svojim finančnim in projektantskim znanjem lahko veliko dela opravili sami."

Med svetniki pa so se porajali dvomi, ali ima trojica dovolj denarja ali gre zgolj za "slamnato podjetje" Ilev Inženiring, registrirano v Kopru. Po besedah Dobnikove so ga ustanovili zgolj zaradi Kanina.

To bodo lahko dokazali 18. julija, ko bo v Ljubljani potekala dražba ATC Kanin v stečaju in bodo za sodelovanje na njej morali vplačati 100 tisoč evrov varščine.