David Kos

Petek,
2. 1. 2015,
11.27

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 2. 1. 2015, 11.27

7 let, 7 mesecev

Kateri borzni vlagatelji so lani zaslužili največ?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Čeprav so mlajši borzni vlagatelji v preteklem letu tvegali precej več, so njihovi povprečni donosi v primerjavi s portfelji starejših konservativnih vlagateljev zbledeli.

Newyorško podjetje Openfolio, ki vlagateljem ponuja platformo za trgovanje z borznimi papirji, je analiziralo poslovanje svojih 2.500 uporabnikov in jih razdelilo v štiri starostne skupine. Raziskava sicer ne omenja absolutnih zaslužkov vlagateljev, temveč njihove relativne donose iz preteklega leta, navaja ameriški poslovni portal Quartz.

Medtem ko je najmlajša skupina vlagateljev, stara do 25 let, v preteklem letu zabeležila 2,2-odstoten donos, so vlagatelji v najstarejši skupini (med 50. in 64. letom) v povprečju ustvarili 8,6 odstotka več. Po trditvah poslovnega direktorja družbe Openfolio Davida Maeja glavni razlog tiči v tem, da mlajši vlagatelji prepogosto stavijo zgolj na rast delnic posameznih podjetij in svojih sredstev ne razpršijo dovolj. Posamezne delnice v povprečju predstavljajo kar dve tretjini njihovih portfeljev, preostali del pa investicijski skladi in ETF – to so zaprti investicijski skladi, katerih premoženje je naloženo v košarico vrednostnih papirjev družb določenega delniškega indeksa.

Med mlajšimi vlagatelji so priljubljene tudi naložbe v digitalno valuto bitcoin. Medtem ko ta predstavlja 3,3-odstotni delež njihovih portfeljev, vanjo verjame le 0,2 odstotka starejših vlagateljev. Kot se je izkazalo v preteklem letu, previdnost starejših vlagateljev le ni bila odveč. Čeprav že okoli 70 tisoč podjetij po svetu omogoča plačilo v bitnih kovancih, v Sloveniji okoli 50, je virtualna valuta v zadnjih 12 mesecih izgubila več kot polovico svoje vrednosti.

Zrelejši vlagatelji se razpršenosti naložb zavedajo precej bolj. Delež posameznih delnic predstavlja polovico njihovega naložbenega portfelja, drugo polovico pa raje razpršijo med sklade.