David Kos

Četrtek,
25. 6. 2015,
19.57

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 25. 6. 2015, 19.57

7 let, 7 mesecev

Katere nepremičnine v Sloveniji se prodajajo za več kot milijon evrov (foto)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Sloveniji je na prodaj okoli 80 prestižnih stanovanjskih hiš, ki jih njihovi lastniki cenijo na več kot milijon evrov. Večina jih stoji v Ljubljani in na Obali. Katere so najdražje in kaj ponujajo?

Po podatkih največjega slovenskega nepremičninskega portala nepremicnine.net najdražja stanovanjska vila stoji v ljubljanski elitni soseski Rožna dolina. Na prodaj je za 3,8 milijona evrov. Gre za staro meščansko zgradbo iz leta 1921, ki je bila pred tremi leti temeljito preurejena v ekskluzivno vilo. Na 520 kvadratnih metrih stanovanjske površine, ki se razteza čez štire etaže, je na voljo osem spalnic in pet kopalnic, zunaj pa je dobrih tisoč kvadratnih metrov vrta s podzemno garažo.

"V omenjeni vili živi najemnik in vila se skupaj z njim prodaja že okoli osem mesecev," pove Predrag Todić iz nepremičninske agencije Ljubljana nepremičnine, ki hišo prodaja. O povpraševanju in ceni ne želi veliko govoriti, potencialne kupce pa vidi v diplomatskih predstavništvih in tujih korporacijah. Ne verjame, da bi kupec lahko bil Slovenec, četudi ima denar. Se pa po njegovih besedah da pri tako dragih nepremičninah izpogajati za od 10 do 20 odstotkov nižjo ceno.

Dva Slovenca za penthouse odštela 750 tisočakov "Spomladi smo prodali dve prestižni penthouse stanovanji za 750 tisoč evrov. Gre za okoli 200 kvadratnih metrov velika stanovanja s pripadajočo teraso v večstanovanjskem objektu. Oba kupca sta bila Slovenca," pove Todić in dodaja, da se kot luksuz na slovenski način štejejo nepremičnine v vrednosti med pol milijona in enim milijonom evrov. Takšnih kupcev ni malo, je pa to seveda daleč od luksuza, kot ga poznajo v tujini.

Portoroška vila z ogromnim bazenom za 3,6 milijona evrov V Portorožu se za 3,6 milijona evrov prodaja vila s panoramskim pogledom na morje. Skupna stanovanjska površina znaša 640 kvadratnih metrov in je razdeljena na dve stanovanji, veliki 348 in 85 kvadratnih metrov, ter tri apartmaje. Del obsežnega zemljišča zavzemata 72 kvadratnih metrov velik bazen in oljčni nasad, v notranjosti pa premore tudi vinsko klet, fitnes in savno.

Lastnik nepremičnine, ki je vilo zgradil z namenom oddajanja apartmajev, se po besedah predstavnikov nepremičninske agencije, ki jo prodaja, ne želi izpostavljati v medijih, zato nam podrobnosti ni uspelo izvedeti. Zaupali so nam le, da se objekt prodaja v celoti, povpraševanja pa za zdaj ni.

Najmogočnejša stavba ob Piranskem mandraču za 3,1 milijona evrov Le streljaj stran se za 3,1 milijona evrov prodaja ena najmogočnejših stavb v Piranu, Palača Trevisini. Ne gre sicer za stanovanjski objekt, temveč za sodobno prenovljen umetnostni in arhitekturni spomenik ob mandraču, v katerem je do leta 2009 domoval Gea College. Sodobno opremljeni prostori, namenjeni izobraževanju, se raztezajo na dva tisoč kvadratnih metrih.

V Vodicah blizu Ljubljane se za tri milijone evrov prodaja 20 let stara atraktivna hiša, ki na 800 kvadratnih metrih ponuja šest spalnic in prav toliko kopalnic ter wellnes prostor z džakuzijem. Prodajalci jo oglašujejo kot nepremičnino, primerno za rezidenco veleposlanikov.

Vila v osrčju Portoroža se prodaja za milijon evrov ceneje Za slab milijon evrov manj od prvotno postavljene cene 3,8 milijona evrov je nad portoroškim hotelom Kempinski že več kot tri leta na prodaj ekskluzivna enodružinska vila z mediteranskim hortikulturno urejenim vrtom, bazenom in pogledom na morje. Gre za povsem prenovljeno spomeniško zaščiteno zgradbo iz začetka 19. stoletja, ki jo obdaja 1700 kvadratnih metrov zemljišča. Pri prenovi so bili uporabljeni najkakovostnejši materiali, večinoma kamen, prav tako je vrhunska njena izdelava.

"Vila je bila pred dvema letoma že prodana za 3,2 milijona evrov, a je soseda na dan podpisa pogodbe vložila plombo v zemljiško knjigo in prodaja je padla v vodo," je povedala predstavnica nepremičninske agencije Vitraž, ki nepremičnino prodaja. Čeprav se je čez pol leta izkazalo, da je bila plomba neutemeljena in posledično tudi odstranjena, od takrat dalje niso dobili nobene resnejše ponudbe kupcev. Ogledi, med katerimi so tako domačini kot tujci, sicer so, a cena je očitno zanje še vedno previsoka.