Sreda,
13. 3. 2013,
7.28

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 13. 3. 2013, 7.28

7 let, 7 mesecev

Izteče se poziv za kandidate za predsednika računskega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Danes se izteče poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za predsednika računskega sodišča, ki ga je konec decembra objavil predsednik republike Borut Pahor.

Sedanjemu predsedniku računskega sodišča Igorju Šoltesu mandat preneha 31. maja in se bo ponovno potegoval za mesto predsednika. Imena kandidatov javnosti še niso znana, da je podal soglasje k predlagani kandidaturi, je potrdil le Šoltes, ki pa ni želel razkriti predlagatelja. Po poročanju medijev naj bi ga sicer predlagalo Društvo Integriteta - Transparency International Slovenia.

Šoltes med dosežki iztekajočega mandata izpostavlja revizije, s katerimi so "uspešno odkrivali in opozarjali na nepravilnosti pri javni porabi na številnih področjih". Kot je poudaril pred dnevi, računsko sodišče v njegovem mandatu ni le opozarjalo na konkretne kršitve, temveč je izpostavljalo tudi sistemske težave. "Gre za celotno paleto delovanja države v najširšem smislu, kjer je računsko sodišče prisotno s svojimi revizijami," je poudaril.

Za predsednika računskega sodišča je sicer lahko imenovan državljan Slovenije, ki ima najmanj univerzitetno izobrazbo, je strokovnjak na področju, ki je pomembno za izvrševanje pristojnosti računskega sodišča, obvlada vsaj en svetovni jezik in v štirih letih pred imenovanjem ni bil član vlade.

Kandidata za predsednika računskega sodišča mora sicer DZ predlagati predsednik države, o njem pa se odloča s tajnim glasovanjem. Kandidat je imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Člani računskega sodišča so sicer predsednik računskega sodišča ter dva namestnika, vse pa imenuje DZ, in sicer za mandatno dobo devetih let. Poslanci so februarja za prvega namestnika imenovali Jorga Kristijana Petroviča.