Ponedeljek,
5. 12. 2011,
11.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

varčevanje

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 11.46

7 let, 2 meseca

Irska naj bi privarčevala 3,8 milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Irska pripravlja nov strog varčevalni proračun, ki naj bi predvidel dodatno krčenje javne porabe in ponovno zvišanje davkov.

Na ta način naj bi Dublin privarčeval 3,8 milijarde evrov. "Želel bi si obljubiti, da proračun ne bo vplival na finančno slabo stoječe državljane, vendar ne morem," je ob tem dejal irski premier Enda Kenny.

Pričakuje se zmanjšanje števila javnih uslužbencev Proračun naj bi med drugim znižal otroški dodatek za tretjega otroka in zvišal šolnine za visokošolsko izobraževanje na 2500 evrov.

Pričakuje se tudi zmanjšanje števila javnih uslužbencev, in sicer za 23.000. Prizadeti bi bili lahko učitelji, glede na to, da bodo najverjetneje zaprli več policijskih postaj, pa tudi policisti. Ob tem Irce najverjetneje čaka še dvoodstotno zvišanje davka na dodano vrednost.

Za milijardo evrov bodo stroške sklestiti v javni upravi Na odhodkovni strani Irska tako pričakuje varčevanje v višini 2,2 milijarde evrov, od česar naj bi 700 milijonov evrov odpadlo na socialne transferje, izobraževanje in zdravstvo, za milijardo evrov pa bodo morali stroške sklestiti v javni upravi.

Na prihodkovni strani vlada v Dublinu načrtuje dvig davčnih prihodkov za 1,6 milijarde evrov. Pri tem Irce najverjetneje čaka zvišanje davka na dodano vrednost z 21 na 23 odstotkov, dvignil pa naj bi se tudi davek na motorna vozila.

Proračun bo tako predstavljal nov prispevek v vrsti strogih varčevalnih dokumentov, s katerimi skušajo irske oblasti uresničiti zaveze, ki so jih v zameno za 67,5 milijarde evrov posojila lani dale EU in Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF).

"Napak ne bomo več ponovili" Kenny je v nedeljskem nagovoru državljanom poudaril, da je odločen izpeljati potrebne reforme in na ta način zagotoviti, da Irska napak, "ki jih je storila v preteklosti, ne bo več ponovila". "Želel bi si obljubiti, da proračun ne bo vplival na finančno slabo stoječe državljane, vendar ne morem," je še poudaril.

Irska iz revne v eno najbogatejših evropskih držav v začetku novega tisočletja Nekdanji keltski tiger se je iz ene najrevnejših zahodnoevropskih držav še v 80. letih minulega stoletja na krilih izvoznega sektorja in tujih neposrednih naložb v sektorje z visoko dodano vrednostjo do začetka novega tisočletja razvil v eno najbogatejših evropskih držav.

"Smo na štiriletni poti okrevanja" A nato se je gospodarstvo v večji meri osredotočilo na finančne špekulacije, kar se je odrazilo tudi v nebrzdanem razmahu nepremičninskega sektorja. Ob izbruhu svetovne finančne krize se je tak razvojni vzorec izkazal za nevzdržnega. "Smo na štiriletni poti okrevanja," je dejal irski premier.

Irska je s ciljem znižati javnofinančni primanjkljaj od novembra 2010, ko je prejela mednarodno posojilo, že znižala sredstva za javne storitve in socialno podporo, večkrat pa so oblasti zvišale tudi davke.