Četrtek,
10. 10. 2024,
14.24

Osveženo pred

5 ur, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Natisni članek

trgovine prihodki cene promet promet Švedska pohištvo IKEA

Četrtek, 10. 10. 2024, 14.24

5 ur, 49 minut

Ikea po znižanju cen s padcem prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,84
Ikea | Kljub vsemu optimistično zrejo proti prihodnjemu letu. | Foto Guliverimage

Kljub vsemu optimistično zrejo proti prihodnjemu letu.

Foto: Guliverimage

Švedski pohištveni velikan Ikea je v poslovnem letu, ki se je za podjetje končalo konec avgusta, vknjižil 45,1 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,3 odstotka manj kot v predhodnem poslovnem letu, je danes objavilo podjetje. Kot razlog so navedli nižje cene, s katerimi so želeli oživiti promet v spletnih in fizičnih trgovinah.

"To je predvsem posledica nižjih cen. Rezultat smo dosegli kljub težkim gospodarskim razmeram in krčenju pohištvenega trga," je Ikeino izjavo za javnost povzela francoska tiskovna agencija AFP.

So pa pri trgovcu, kjer poslovno leto poteka od 1. septembra do 31. avgusta, dodali, da se je zaradi njihovih neprestanih vlaganj v nižje cene povečal njihov tržni delež.

Podjetje je decembra 2021 zaradi inflacije na vseh svojih trgih cene v povprečju zvišalo za devet odstotkov, nato pa jih je septembra lani, da bi spodbudilo prodajo, začelo zniževati. | Foto: IKEA Podjetje je decembra 2021 zaradi inflacije na vseh svojih trgih cene v povprečju zvišalo za devet odstotkov, nato pa jih je septembra lani, da bi spodbudilo prodajo, začelo zniževati. Foto: IKEA

Več fizičnega obiska trgovin in spletnih nakupov 

Kot so navedli pri Ikei, se je obisk fizičnih trgovin po znižanju cen povečal za 4,5 odstotka, spletni promet pa se je okrepil za 21 odstotkov.

V ločeni izjavi za javnost je Ingka Group, krovna Ikeina družba, pojasnila, da je bil finančni učinek znižanja cen več tisoč izdelkov 2,1 milijarde evrov. Vodja maloprodaje pri Ingka Group Tolga Öncu je prepričan, da je šlo za pravo potezo v luči ustvarjanja boljšega vsakdana za veliko ljudi v času, ko je bila kupna moč na udaru.

IKEA | Foto: Podjetje IKEA Foto: Podjetje IKEA

Ker so vedeli, da bo to na koncu prineslo nižje prihodke, leto 2024 vseeno ocenjujejo kot dobro, saj se je poleg obiska povečalo tudi število prodanih artiklov, je povedal Öncu.

IKEA, pohištvo, raziskava, Life at home
Novice Ikea preizkuša spletno trgovino za svoje rabljeno pohištvo
Polnilnik
Novice Ikea odpoklicala nekatere prenosne polnilnike Varmfront