Sobota,
25. 5. 2013,
9.06

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 25. 5. 2013, 9.06

7 let, 7 mesecev

Glede prodaje večinskega deleža družbe Prevent TRO več znanega do konca maja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Upravitelj Preventa Globala v stečaju Boris Kastivnik je napovedal, da bo do konca maja več znanega glede prodaje 78,89-odstotnega deleža, ki ga ima Global v prevaljski družbi Prevent TRO.

Po treh neuspešnih dražbah je nezavezujoče ponudbe oddalo devet interesentov, z ožjim izborom zdaj končuje pogajanja.

Pogajanja se počasi zaključujejo Potem ko je do 22. januarja letos nezavezujoče ponudbe za nakup deleža oddalo devet interesentov, ki so bili pripravljeni za večinski delež prevaljske družbe odšteti od 100.000 do 500.000 evrov, se zdaj pogajanja počasi zaključujejo, je minuli teden ob robu novinarske konference, sicer namenjene postopku prodaje Aerodroma Maribor, povedal Kastivnik.

Dejal je, da je bil narejen neke vrste ožji izbor in da bodo do konca meseca maja razčistili vsa odprta vprašanja z dvema ali tremi ožjimi izbranci v postopku prodaje Preventa TRO.

Pred zbiranjem nezavezujočih ponudb je Kastivnik delež v prevaljski družbi, ki ga je Global sicer v teku stečajnega postopka z dokapitalizacijo na račun odprtega dolga družbe Prevent TRO do Prevent Globala povišal na skoraj 80 odstotkov, neuspešno prodajal na kar treh dražbah.

Prva dražba je bila 21. decembra 2011, ko je bila izklicna cena za skoraj 80-odstotni delež v družbi 1,85 milijona evrov, na drugi dražbi 8. maja lani pa je bila izklicna cena določena pri 1,35 milijona evrov. Sledila je še tretja dražba 13. julija lani, ko je bila izklicna cena 1,15 milijona evrov, vseskozi pa naj bi se pojavljali interesenti za nakup, a se za to ni odločil nobeden.

Kot je minuli teden dejal Kastivnik, se je za zbiranje nezavezujočih ponudb odločil prav zato, ker se ob določeni izklicni ceni nihče ni želel odzvati. Kastivnik predvideva, da predvsem zaradi špekulacije, z objavo zbiranja nezavezujočih poudb pa po njegovih besedah "nekoga prisiliš, da ti pove, koliko je pripravljen za nekaj dati".

Družba je po dolgem času lansko poslovno leto sklenila z dobičkom V Prevent TRO, ki se ukvarja s proizvodnjo različnih nožev, orodij in žag, je bila prejšnji teden tudi skupščina delničarjev. Kot je dejal Kastivnik, je družba po dolgem času lansko poslovno leto sklenila z dobičkom. Tudi sicer je kot pomembno izpostavil odločitev, da je Global v 2011 družbo dokapitaliziral, s tem pa družba ni bila več obremenjena s kreditom Prevent Globala, ki bi ga slednji lahko "kadarkoli aktiviral" in s tem ogrozil poslovanje družbe.

V slovenskem prostoru po Kastivnikovih besedah ni veliko interesentov za nakup poslovnega deleža v Prevent TRO, tako se pogovarjajo tudi s tuji interesenti, ki pa imajo po njegovih besedah "drugačne poglede na vrednost podjetja, kot jih imamo mi". Vsi potencialni kupci gledajo na "dinamično vrednost podjetja" oz. na to koliko lahko kupijo in koliko in kako lahko prodajo, ne pa na samo vrednost nepremičnin in poslovnih sredstev.