David Kos

Sreda,
20. 5. 2015,
10.58

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 20. 5. 2015, 10.58

7 let, 7 mesecev

Fitch znižal oceno kreditnega tveganja NLB in NKBM, a zvišal njuno vitalnost

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Bonitetna agencija Fitch je znižala ocene kreditnega tveganja več evropskih bank, tudi NLB in NKBM. Je pa obema bankama zvišala oceno vitalnosti, ki odraža odpornost banke brez zunanje podpore države.

Znižanje bonitetnih ocen je posledica tega, da vlade evropskih držav v primeru ponovnih kriz bankam niso več pripravljene priskočiti na pomoč.

Agencija Fitch je največji slovenski banki NLB dolgoročno oceno kreditnega tveganja znižala za eno stopnjo. Kot so sporočili iz NLB, je njihova nova dolgoročna ocena kreditnega tveganja B+ s stabilnimi obeti, kratkoročna ocena kreditnega tveganja pa B. Hkrati je bonitetna agencija zaradi primerne pokritosti slabih posojil, ustreznih kapitalskih rezerv in primerne likvidnosti banke zvišala oceno vitalnosti NLB na B+.

Prav tako za eno stopnjo na B+ s stabilnimi obeti je Fitch znižal tudi dolgoročno oceno kreditnega tveganja za NKBM, so sporočili iz mariborske banke. Je pa agencija oceno vitalnosti banke zvišala tudi za NKBM na B+.

Ocena vitalnosti višja tudi za Abanko Tretji slovenski banki v 100-odstotni državni lasti - Abanki Vipa - pa je oceno izboljšal za eno stopnjo na BB-, medtem ko je oceno Banke Koper ohranil pri BBB, je razvidno s spletnih strani agencije Fitch. Je pa agencija oceno vitalnosti banke zvišala tudi za Abanko, za Banko Koper pa jo je pustila nespremenjeno.

Množično znižanje bonitetnih ocen evropskih bank je bilo pričakovano. Zaradi implementacije evropske direktive o reševanju in sanaciji kreditnih institucij je agencija Fitch umaknila pribitek boniteti za državno podporo za komercialne banke v ZDA, Švici in EU. Med drugim je doletelo več nemških, avstrijskih, italijanskih, španskih in portugalskih bank in hranilnic.