Sreda,
2. 2. 2011,
12.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 2. 2. 2011, 12.55

7 let, 2 meseca

Država bo s 180 milijoni evrov sofinancirala 17 razvojnih centrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je predstavila rezultate razpisa za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, imenovanega Razvojni centri slovenskega gospodarstva.

Kot je pojasnila, bo ministrstvo s 179,58 milijona evrov sofinanciralo 17 projektov, katerih skupna vrednost znaša 425,48 milijona evrov. Na razpis je prispelo 42 vlog Na razpis, namenjen vzpostavitvi in delovanju razvojnih centrov gospodarstva za dolgoročen razvoj na vsebinskih področjih, torej podpori projektom, ki vključujejo tako razvojno delo kot potrebno opremo in ostalo infrastrukturo, pomembno za razvoj podjetij, njihovih kompetenc in dolgoročnih temeljev za rast, ter bodo omogočili tehnološki preboj na področjih, kjer v Sloveniji že obstaja kritična masa znanj, je sicer prispelo 42 vlog. Za enega od projektov je zmanjkalo denarja Po besedah Radićeve je prag 60 točk, kar je bil pogoj za odobritev sofinanciranja, preseglo 18 projektov, a je ministrstvu, ki je imelo v okviru razpisa na voljo 185,27 milijona evrov, za enega od projektov zmanjkalo denarja.

Projekti so lepo razporejeni po regijah Ministrica je z rezultati razpisa kljub temu zadovoljna, saj so projekti po njenih besedah lepo razporejeni po regijah. Sofinanciran bo namreč vsaj en razpis iz vsake regije, z izjemo obalno-kraške. Zaradi posebnega zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010-2015 mora ministrstvo 30 milijonov evrov nameniti prav za to regijo. Več kot 26 milijonov evrov bodo trije pomurski projekti dobili že zdaj, nekaj več kot tri milijone evrov sredstev iz razpisa pa bo ministrstvo za Pomurje še hranilo.

Porazdelitev je enakomerna tudi glede na vsebino Porazdelitev sofinanciranja projektov, prijavljenih na razpis, je enakomerna tudi glede na njihovo vsebino, je še poudarila ministrica in dodala, da je za vsako vsebinsko področje izbran vsaj en projekt. Pri tem jo zlasti veseli, da se je v konzorcije, ki bodo s pomočjo na razpisu pridobljenih sredstev vzpostavili razvojne centre, povezala tudi lesno-predelovalna industrija, saj bo Slovenija na ta način tudi na tem področju prišla do dodane vrednosti.

Na razpisu so bili sicer izbrani razvojni centri prijaviteljev Seaway Group (novi materiali), Elti (elektroindustrija in elektronika), Intrec svetovanje, reciklaža, organizacija (energetika), Brest-Pohištvo (lesno-predelovalna industrija), Ocean Tec (novi materiali), Iskratel (IKT), Iskra Avtoelektrika (avtomobilska industrija), Krka (farmacija in biotehnologija).

Prav tako bodo sofinancirani projekti prijaviteljev Domel (elektroindustrija in elektronika), Univerza v Mariboru (energetika), Talum (novi materiali), Eti Elektroelement (proizvodnja nekovinskih mineralnih izdelkov), Regionalna razvojna agencija za Koroško (lesno-predelovalna industrija), Mikropis Holding (IKT), PV Invest (energetika), Novoline (farmacija in biotehnologija) ter Alples (lesno-predelovalna industrija).

Projekti, ki na razpisu niso uspeli, a so prav tako dobri in kakovostni, bodo po ministričinih besedah lahko kandidirali za razvojna sredstva, namenjena regionalnim spodbudam, s katerimi razpolaga služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Teh sredstev je še okoli 93 milijonov evrov.

Slovenija spodbuja nastajanje inovativnih proizvodov Sicer pa je ministrica izpostavila, da Slovenija s takšnimi razpisi spodbuja nastajanje inovativnih proizvodov in storitev. Obenem je bil to njen odziv na opozorilo Evropske komisije, da je naša država, ko gre za inovativnost, pod povprečjem EU. Zatrdila je še, da ostaja trdna zagovornica uvedbe socialne kapice, ki bi pomenila davčno razbremenitev plač inženirjev in drugih razvojnikov, ki v gospodarstvu ustvarjajo dodano vrednost.