Sreda,
1. 12. 2010,
14.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 14.13

7 let, 2 meseca

Deloitte: Konzum in Mercator največji trgovski verigi v regiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maloprodajni verigi hrvaške družbe Agrokor - Konzum in Idea - sta bili lani s 2,67 milijarde evrov prihodkov največja maloprodajna skupina v regiji Adria (nekdanja Jugoslavija).

Novico je v Zagrebu objavila analitska hiša Deloitte. Sledita Mercator s 2,64 milijarde evrov prihodkov in srbska Delta Maxi z nekaj več kot milijardo evrov prihodkov. Med desetimi največjimi trgovskimi verigami v regiji je tudi Engrotuš, ki je na petem mestu s 704 milijoni evrov prihodkov v letu 2009.

Konzum je največja trgovska veriga na Hrvaškem Deloitte je v svoji regionalni analizi maloprodaje v letu 2009 ocenil, da je Konzum tudi največja trgovska veriga na Hrvaškem, v kateri je družba ustvarila 1,54 milijarde evrov prihodkov. Mercator-H je s 300 milijonov evrov prihodkov četrti, za podjetjema Plodine in Metro Cash & Carry, ki sta lani ustvarila za 310 oz. 302 milijona evrov prihodkov.

Mercator na Hrvaškem z manj prihodki Prihodki Mercatorja so se lani v primerjavi z letom 2008 na Hrvaškem znižali za 13 odstotkov. Finančni svetovalec Deloitta Slaven Ćurić je poudaril, da je občutno znižanje prihodkov Mercatorja-H posledica znižanja prodaje v trgovinah Intersport in Modiana, ne pa zaradi slabše prodaje živil.

Cena najbolj pomemben kriterij pri nakupih Ćurić je izpostavil trend polarizacije potrošnikov na Hrvaškem, saj se zvišuje število potrošnikov, ki jim je cena najbolj pomemben kriterij pri nakupih. "Mercator je zato pred kratkim predstavil nove prodajalne Getro, ki so usmerjene potrošnikom z manjšo kupno močjo", je dejal Ćurić, ki je to omenil kot primer, da so trend polarizacije prepoznali v največjih trgovskih verigah.

Dodal je, da je Delta podobno storila s prodajalnami Tempo, medtem ko so se v Konzumu odločili, da bodo uveljavil več različnih trgovskih znamk v svoji ponudbi.

Mercator najbolj razširil poslovanje na območju nekdanje Jugoslavije Med najbolj priljubljenimi trgovskimi znamkami na Hrvaškem je tudi Mercator, ki ima tudi najbolj razvite programe lojalnosti potrošnikov, ki vključujejo približno 1,5 milijona uporabnikov Mercatorjeve kartice. Ćurić je poudaril, da je sicer skupina Mercator, v primerjavi s konkurenti, najbolj razširila poslovanje na območju nekdanje Jugoslavije.