David Kos

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
13.31

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 13.31

7 let, 7 mesecev

Bo nova statistika Slovenijo pokazala v lepši luči? Bo manj revnih in več bogatih?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Države članice evroobmočja bodo morale jeseni spremeniti metodologijo izračunavanja bruto domačega proizvoda. Položaj evropskih gospodarstev bo zato drugačen. Bo to vplivalo na podobo Slovenije?

Zadnji statistični podatki kažejo, da se je okrevanje evroobmočja v drugem četrtletju ustavilo. Septembra letos bodo uvedeni še novi standardi izračunavanja gospodarske rasti v državah članicah evroobmočja. Po pisanju tednika The Economist bodo ti bolj kot na šibko in počasno gospodarsko okrevanje pokazali, da je evropsko gospodarstvo večje, kot so ga izračuni prikazovali do zdaj.

Po pisanju časnika popravki kljub temu ne bodo povzročili epskih sprememb, bodo pa zagotovo dvignili rast bruto domačega proizvoda (BDP) v največjem evropskem gospodarstvu. Nemčiji tako analitiki napovedujejo 3,3-odstotno rast.

Vlaganja v raziskave in razvoj bodo dvignila BDP BDP je neke vrste kazalnik zdravja gospodarstva znotraj države, posledično pa se z njim ocenjuje kakovost življenja državljanov. Novi globalni standardi izračunavanja rasti nadomeščajo metodologijo iz leta 1995, ko je bil internetni sektor še v povojih in ni bil vključen v zajem izračuna BDP. Največja sprememba pri novih izračunih bo tako opazna pri upoštevanju vlaganj v raziskave in razvoj, ki bodo obravnavana kot naložbe in bodo posledično vplivala na višjo vrednost BDP.

V intenzivno razvojno usmerjenih evropskih državah, kot je na primer Finska, kjer so že razkrili izračune v skladu z novo metodologijo, se je BDP tako leta 2010 zvišal za štiri odstotke. V drugih državah takšnega porasta ne pričakujejo. V Franciji naj bi se zvišal za 2,1 odstotka, v Nemčiji pa za 2,3 odstotka. V južnoevropskih državah, ki so bistveno manj razvojno naravnane, naj bi novi mednarodni standardi prispevali k zgolj od eno- do dvoodstotni višji rasti.

Vpliv sive ekonomije in nezakonitih dejavnosti skromen V revizijo izračunov gospodarske rasti evropskih držav bodo od zdaj vključene tudi do zdaj v nekaterih državah neupoštevane ocene sive ekonomije in obsega nezakonitih dejavnosti, kot sta prostitucija ter trgovina z drogami, cigaretami in alkoholom. A učinek teh naj bi bil po pisanju The Economista skromen.

Gospodarska rast Nemčije, kjer je prostitucija legalizirana in že vključena v izračun BDP, se bo na račun tega zvišala za 0,1 odstotka. Večji vpliv bodo imeli nezakoniti posli na gospodarsko rast Velike Britanije in Irske, kjer pričakujejo porast gospodarstva za 0,7 odstotka. V Franciji naj bi novi standardi rast BDP zvišali za 0,8 odstotka, na skupno rast 3,2 odstotka. Največjo rast, in sicer 7,6 odstotka, naj bi imeli na Nizozemskem.

Masten: Gre bolj za statistične spremembe Po besedah ekonomista Igorja Mastena nova metodologija za ekonomsko politiko ne prinaša bistvenih sprememb. Gre bolj za statistično spremembo in relativne premike kot pa vpliv na gospodarstvo držav. "Na samo stopnjo rasti BDP v Sloveniji to ne bo imelo bistvenega vpliva.

Sprememba bo povzročila določen absoluten premik ravni BDP, položaj Slovenije pa se na relativni lestvici razvitosti ne bo bistveno spremenil," meni Masten, ki domneva, da se bodo absolutne razlike v višini BDP med posameznimi državami EU zmanjšale. "Siva ekonomija predstavlja večji delež BDP v manj razvitih državah, po drugi strani pa je zanesljivost merjenja v teh državah manjša," pojasni Masten.

Bo pa po Mastenovih besedah jeseni bolj zanimivo videti podatke o zadolženosti posameznih držav, ki bodo relativno nižji.

V Sloveniji večjih sprememb ni pričakovati Strokovnjak za nacionalne račune na statističnem uradu Anže Podnar je dejal, da se bodo nominalne ravni BDP vse od leta 1995 v povprečju zvišale za od 1,5 do dva odstotka. Po novi metodologiji bo v Sloveniji prvič objavljen BDP za drugo četrtletje letošnjega leta. "Ker pa bo to zvišanje enakomerno porazdeljeno po letih, večjih sprememb gospodarske rasti v Sloveniji ne pričakujem. Prav tako je Slovenija že do zdaj svoj BDP izračunavala tudi na podlagi ocen o sivi ekonomiji in prisotnih nezakonitih dejavnostih, kar ne velja za nekatere druge države," je pojasnil Podnar.

Tudi z Urada za makroekonomske analize in razvoj so nam sporočili, da bodo napovedi po novi metodologiji pripravljali na podlagi podatkov statističnega urada. Zato večjih sprememb pri svojem delu ne pričakujejo.