David Kos

Torek,
26. 5. 2015,
15.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 26. 5. 2015, 15.53

7 let, 2 meseca

Bi radi za stanovanje odšteli manj od cen na trgu? Poskusite na dražbi.

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dražba je lahko dobra alternativa klasičnemu nakupu nepremičnine prek agencije ali oglasa, a dobro je poznati nekaj pravil. Kaj je treba vedeti in katere so najbolj vroče ponudbe ta hip?

Povečano število v krizi zaseženih stanovanj in podjetij v stečaju je prispevalo k večjemu številu nepremičnin, ki so se znašle na javnih dražbah. Dražba je lahko dobra alternativa klasičnemu nakupu prek agencije ali oglasa, a dobro je poznati nekaj pravil. Prav tako si je nepremičnino nujno prej ogledati in preveriti ustrezno dokumentacijo.

Zanimanje za nakup nepremičnin na javnih dražbah vlada po vsej Sloveniji, daleč največje pa je v osrednjeslovenski regiji oziroma v Ljubljani in na Obali. Dražitelji povprašujejo predvsem po novejših stanovanjih na zanimivih lokacijah. Večinoma gre za stanovanja, ki so jih zasegle banke ali so končala v stečajni masi propadlih podjetij.

Nov nacionalni šport Slovencev "Zanimanje se je bistveno povečalo za dražbe vseh vrst nepremičnin v znesku do 150 tisoč evrov. Udeleži se jih okoli 15 potencialnih kupcev. Gre tako za stanovanjske nepremičnine kot tudi poslovne prostore in zemljišča. Zanimanja za večje in dražje nepremičninske projekte nad pol milijona evrov je še vedno bore malo," pove Benjamin Leskovec, idejni vodja razvojnih rešitev v skupini Replika. Dražb se večinoma udeležujejo za znanega kupca.

Leskovec pojasnjuje, da je do nepremičnine v omenjenem znesku znatno pod tržnimi cenami težko priti. Kupci stanovanj si na dražbah lahko obetajo okoli 20 odstotkov nižje cene od tržnih, v marsikaterem primeru pa jih lahko celo presežejo.

Leskovec: Tudi s pogajanji do 20 odstotkov popusta Petina nižja cena tako po njegovem mnenju ne pomeni velike priložnosti, saj lahko danes kupec tudi s pogajanji doseže enak popust na oglaševano ceno. In to na želeni lokaciji. Težavo dražb vidi tudi v tem, da kupec redko naleti na nepremičnino, ki stoji na zanj ustrezni lokaciji, še pravi.

Drugačna zgodba pa je pri nakupu večjih večstanovanjskih objektov, ki so zašli v težave. Enega takšnih je za 8,4 milijona evrov v Izoli v partnerstvu s koprskim gradbenim podjetjem Grafist in Delavsko hranilnico pred kratkim kupil Gašpar Gašpar Mišič. "Za kaj takšnega potrebuješ denar, ki pa ga banke za nepremičninske projekte trenutno ne dajejo. Majhnim in mikro podjetjem banke posojajo do 200 tisoč evrov zgolj za njihovo poslovanje," opozarja Leskovec iz družbe Replika.

Kupci imajo raje prazna stanovanja Potencialne kupce bolj kot vseljena stanovanja zanimajo prazna. So pa tudi kupci, ki se na to ne ozirajo, pravijo v podjetju Infodraf, ki na svojem portalu dražbe123.com ponuja celovit pregled nad ponudbo javnih dražb v Sloveniji.

Stanovalci vseljenih stanovanj imajo običajno nekaj mesecev časa za izselitev iz prodanega stanovanja. Vse nepremičnine z zahtevano dokumentacijo, ki jih prodajajo na dražbah, so sicer objavljene na straneh sodišč in agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Veliko dražiteljev rešuje prvi stanovanjski problem Nepremičninskih dražb se udeležuje veliko fizičnih oseb, ki nimajo dovolj denarja, da bi stanovanje kupile po ustaljeni poti, in rešujejo stanovanjski problem. Zanimanje izkazujejo tudi vitalna slovenska podjetja, ki iščejo nove poslovne prostore ali alternativne možnosti investiranja lastnih sredstev. Pa tudi tisti, ki nameravajo nepremičnino po višji ceni prodati na trgu.

Prve dražbe nezanimive Zanimanja na prvi dražbi, kjer so cene primerljive tržnim, običajno ni veliko. Povečuje se šele na drugi in vseh naslednjih dražbah, ko lahko cene padejo tudi za polovico. "Tudi če je cena na drugi dražbi nižja za polovico, gre v večini primerov za nedokončane oziroma nasedle projekte, ki zahtevajo dodatna vlaganja. Lahko pa gre tudi za zatečeno pravno stanje, ki ga je treba šele razrešiti," pove Leskovec.

V podjetju Infodraf še opažajo, da vse več na dražbah prodanih nepremičnin posledično vpliva tudi na nižje cene na trgu.

Katere nepremičnine se bodo znašle na dražbi? Na portalu drazbe123.com v tem trenutku najdemo prek 250 stanovanj in hiš, ki se bodo v prihodnjih dveh mesecih znašle na dražbah. Med njimi so tudi nove počitniške mobilne hiške, izklicna cena znaša 54 tisoč evrov. Dražba bo 29. maja.