Petek,
14. 1. 2011,
15.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 14. 1. 2011, 15.37

7 let, 2 meseca

ATVP in policija z zloženko nad denarne verige

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in Generalna policijska uprava sta izdali informativno zloženko o denarnih verigah

Z pomočjo zloženke želita ljudem predstaviti omenjeni pojav ter jim svetovati, kako ga lahko prepoznajo in kako se lahko pred njim zavarujejo.

Plačevanje tistim, ki so višje na lestvici V denarnih verigah se denar ustvarja z vplačili novih vlagateljev znotraj denarne verige in ne z vlaganjem vplačanega denarja. To pomeni, da posamezniki, ki na novo pristopijo k verigi, plačujejo za tiste, ki se v takšni verigi nahajajo višje. Denarna veriga lahko uspešno deluje le toliko časa, dokler nova vplačila omogočajo obljubljena izplačila drugim udeležencem verige.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil namestnik direktorja ATVP in vodja sektorja za nadzor Primož Pinoza, želijo pri ljudeh sprožiti "prvi impulz" in jih prepričati, naj začnejo ravnati preventivno, saj lahko vsak posameznik sam stori največ za to, da ne bo oškodovan v denarni verigi.

Potrebno je biti pozoren na obljube o visokih donosih Posamezniki morajo biti pri denarnih verigah med drugim pozorni na obljube o zelo visokih donosih, na spodbude k pridobivanju novih članov, na pogoste menjave investicijskih načrtov in načinov izplačil ter pogoste spremembe spletnih strani. "Poleg tega naj nikakor ne nakazujejo denarja na neznane račune na banke v tujini oz. naj tega denarja ne dajejo organizatorjem denarnih verig v fizični obliki," je pojasnil Pinoza.

"Domišljija nima meja" Vodja oddelka za finančno kriminaliteto in pranje denarja na Generalni policijski upravi Simon Golub je ob tem opozoril, da se lahko na trgu vsak dan pojavijo nove oblike denarnih verig. "Domišljija nima meja," je dejal in dodal, da so preiskave tovrstnih dejanj zelo zapletene. Poleg tega je policija o njih pogosto obveščena, ko je že prepozno, je dodal.

Kazen za kršitelje do osem let zapora Policija po Golubovih besedah v povprečju letno obravnava deset tovrstnih kaznivih dejanj, pri čemer ni nujno, da se vse preiskave zaključijo z vložitvijo kazenske ovadbe. Denarne verige so kot kaznivo dejanje opredeljene tudi v kazenskem zakoniku, zanje pa je predvidena zaporna kazen do osmih let.

O konkretnih primerih denarnih verig in številkah tako Golub kot Pinoza danes nista želela govoriti. Posamezniki, ki dobijo ponudbo za oplemenitenje sredstev v raznovrstnih naložbenih programih, se lahko za nasvet obrnejo na borznoposredniške družbe in banke, ki imajo za opravljanje poslov dovoljenje ATVP in Banke Slovenije, o tem pa naj obvestijo tudi policijo ali ATVP.