Jan Tomše

Sreda,
26. 3. 2014,
14.41

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 26. 3. 2014, 14.41

7 let, 7 mesecev

Argentina nič več tretje najmočnejše južnoameriško gospodarstvo, to je zdaj Kolumbija

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Zaradi oslabljene valute, šibke gospodarske rasti in ponavljajočih se političnih kolobocij Argentina ni več pri vrhu najmočnejših gospodarstev Latinske Amerike. Nadomestila jo je Kolumbija.

Dežela gavčev, nekdaj celo tretje najmočnejše gospodarstvo na zahodni polobli, se danes otepa številnih težav. Njena valuta, peso, velja za drugo najšibkejšo v južnoameriški regiji, državo pa bičata tudi šibka gospodarska rast in ponavljajoče se politične težave. Zaradi vsega naštetega je morala Argentina tretje mesto na lestvici najmočnejših gospodarstev Latinske Amerike prepustiti Kolumbiji, so sporočili iz britanske analitične hiše Capital Economics.

Na prvem in drugem mestu lestvice sta še naprej Brazilija, njeno hitro rastoče gospodarstvo je obenem sedmo najmočnejše na svetu, in Mehika.

Argentina z desetkrat višjo inflacijo od Kolumbije Kolumbija, v preteklosti znana predvsem po zloglasnih narkokartelih, ki so obvladovali skoraj celotno svetovno proizvodnjo kokaina, ima danes za razliko od Argentine stabilno nacionalno valuto in nizko inflacijo. Lani je bila ta 2,2-odstotna, za letos državi projekcije napovedujejo, da bo inflacija dosegla komaj dober odstotek. Po drugi strani je argentinski peso lani ves čas izgubljal svojo vrednost. Kupna moč v pesih je v primerjavi z ameriškim dolarjem samo lani upadla za 20 odstotkov.

Kljub mednarodnim analizam, ki so kazale drugače, je argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner domači javnosti še prejšnji mesec neomajno zatrjevala, da letna izguba vrednosti nacionalnega plačilnega sredstva ni višja od šestih odstotkov. V resnici se je inflacija v državi lani v povprečju vsak mesec povzpela za 3,5 odstotka, do konca leta je dosegla 20 odstotkov.

Padec tudi za Venezuelo Kolumbija pa Argentini kaže hrbet tudi pri bruto domačem proizvodu. Tako naj bi po napovedih njeno gospodarstvo letos zraslo za skoraj pet odstotkov, argentinsko pa za 3,6 odstotka.

Lestvica latinskoameriških gospodarstev pa je po navedbah analitikov iz Capital Economics doživela še eno spremembo. Zaradi vedno večjega pomanjkanja osnovnih dobrin, oslabljene domače valute in vse hujših političnih pretresov se s petega mesta, kjer jo bo nadomestil Čile, umika z nafto bogata Venezuela. Skorajšnji vzpon Čila in Peruja Po navedbah Davida Reesa iz Capital Economics bi se Čile lahko zelo kmalu prebil še mesto višje, pred Argentino. Po drugi strani pa bi utegnila Venezuela zaradi že naštetih težav, ki jih ima sama s seboj, v kratkem gledati v hrbet Peruju.