Matic Tomšič

Petek,
17. 5. 2013,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Yahoo internet blog družbeno omrežje

Petek, 17. 5. 2013, 12.00

8 let

Yahoo! v lovu za Tumblrom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kako si zagotoviti obstanek med tehnološko elito? Z milijardnim odkupom najbolj perspektivnega multimedijskega mikroblogerskega družbenega omrežja, seveda!

Vodstvo kalifornijskega podjetja, ki spletne smernice ob Googlu riše že dobrih 18 let, naj bi se namreč resno zavzelo na nakup portala za mikrobloganje in deljenje multimedijskih datotek Tumblr, vrednost prevzema pa poznavalci ocenjujejo na kar milijardo dolarjev (približno 777 milijonov evrov). S poslom bi pravzaprav zmagali obe stranki, saj Yahoo! krvavo potrebuje sveže ideje mladih umov, Tumblr pa likvidnost.

Marissa Mayer, direktorica Yahooja, naj bi svoje lovke po Tumblrju sicer stegovala že vse od ustoličenja na čelo kalifornijske multinacionalke, dokončno pa naj bi zadevo zapečatila pred nekaj dnevi na srečanju z ustanoviteljem Tumblrja Davidom Karpom. Od zadnjega uradnega vrednotenja avgusta leta 2011, ko je bilo podjetje ocenjeno na 800 milijonov dolarjev (621 milijonov evrov), je Tumblr vrednost po mnenju stroke zvišal za dodatnih 125 milijonov dolarjev (slabih 100 milijonov evrov). Projicirana vsota, ki jo je za pospešek konkurenčnosti pripravljen odšteti Yahoo!, se tako pravzaprav ne zdi privlečena za lase.

Priljubljenost Tumblrja je sploh v zadnjih šestih mesecih zrasla do neba in čez – samo mobilno aplikacijo je namreč naložilo štirikrat več uporabnikov, eksplodirala pa je tudi spletna baza, saj relativno mlademu portalu toliko obiskovalcev dnevno in tedensko ni bilo treba prebavljati še nikdar. Z rastjo obiska pa se viša tudi prihodek – Tumblr je lansko fiskalno leto sklenil s trinajstimi milijoni plusa, letos pa naj bi jih bilo kar šestkrat toliko!

Pri Yahooju Tumblr sicer potrebujejo bolj, kot sami želijo priznati. Tehnološko napredna srenja jim namreč ni preveč naklonjena predvsem v mobilnem segmentu, posledično pa vse več Yahoojevih hišnih aplikacij ostaja brez uradne podpore. Sodeč po najbolj črnogledih napovedih, bi lahko lastnik enega najbolj znanih spletnih iskalnikov do konca leta 2013 izgubil celo do 80 odstotkov mobilnih uporabnikov, kar pa se seveda skoraj zagotovo ne bo zgodilo, če bo Mayerjeva uspešno priključila Tumblr.