Nedelja,
1. 7. 2012,
7.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 7.11

8 let

S 1. julijem cenejše gostovanje v mobilnih omrežjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V veljavo je stopila nova uredba EU o gostovanju v mobilnih omrežjih, s katero se bo znatno pocenila uporaba interneta prek mobilnega telefona. V veljavo stopajo tudi nižje cene za klice.

Pravila EU o gostovanju določajo tudi omejitev podatkovnega gostovanja v višini 50 evrov (brez DDV), če se uporabnik ne bo sam odločil za višji ali nižji znesek omejitve. Cene za odhodne klice so se znižale na največ 29 centov, za prejete klice na največ osem centov na minuto, za SMS na največ devet centov, za prenos podatkov pa na največ 70 centov na megabajt; brez upoštevanja DDV.

Potrošniki bodo lahko prihranili do 75 odstotkov stroškov med mobilnim gostovanjem Evropska komisija ocenjuje, da bodo predpisi v zvezi s podatkovnim gostovanjem poslovnežem, ki potujejo po EU, omogočili prihranek več kot 1000 evrov na leto. Družine, ki bodo letni dopust preživele v drugi državi EU, pa lahko računajo na prihranek najmanj 200 evrov. Ob upoštevanju klicev, sporočil SMS in prenosa podatkov bodo tako potrošniki v primerjavi s cenami iz leta 2007 skupno lahko prihranili do 75 odstotkov stroškov za različne storitve med mobilnim gostovanjem, ocenjuje Evropska komisija.

Julija 2013 prihaja novo znižanje cen To pa ni zadnje nižanje cen mobilnega gostovanja. Julija 2013 se bodo cene za odhodne klice znižale na največ 24 centov na minuto, julija 2014 pa na največ 19 centov na minuto, medtem ko so bile do danes omejene na največ 35 centov na minuto. Cene za SMS sporočila se bodo julija 2013 znižale na največ osem centov, julija 2014 pa na največ šest centov, medtem ko so bile do sedaj omejene na 11 centov.

Cene za prenos podatkov pa se bodo julija 2013 znižale na največ 45 centov na megabajt, julija 2014 pa na največ 20 centov na megabajt, medtem ko do danes teh omejitev ni bilo.

Od leta 2014 se bodo lahko potrošniki odločili za alternativno ponudbo za gostovanje Od 1. julija 2014 se bodo lahko potrošniki odločili za alternativno ponudbo za gostovanje v mobilnih omrežjih, ki ne bo del njihove pogodbe za nacionalne mobilne storitve, in obenem obdržali enako telefonsko številko.

EU je pravila za znižanje cen gostovanja v tujih omrežjih, ki so pokrivala le odhodne in prejete klice, prvič uvedla leta 2007. Leta 2009 jih je razširila še na SMS.