Torek,
25. 12. 2007,
23.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 25. 12. 2007, 23.08

8 let, 5 mesecev

Avtorja generatorja škodljive kode aretirana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Program za generiranje škodljive kode Pinch Pro je postal tako priljubljen, da je postal škodljiv za dva Rusa, ki sta ga napisala. Ruske oblasti so ju že "povabile" na sodišče.

Pinch Pro je razvojno okolje za ustvarjanje škodljive kode, kot so trojanci in črvi, katere lahko posamezniki z manj tehničnega znanja s pomočjo Pinch Proja ustvarjajo po potrebi - si pošiljajo določene podatke okuženega računalnika, zasužnjijo tuj računalnik ali zbrišejo določene datoteke.

Ermiškin in Farkhutdinov v nemilosti ruskega sodstva Pinch Pro je postal izredno popularen v Rusiji, kjer je povzročal glavobole administratorjem IT storitev, še posebno vladnim, zaradi česar je pritegnil pozornost ruskih oblasti. Zvezna varnostna služba (FSB) je že identificirala in aretirala oba avtorja programa. Ermiškin in Farkhutdinov sta trenutno v nemilosti ruskega sodnega sistema. Imen obeh programerjev oblasti niso izdale. Kaspersky Lab je odkril že 4.000 trojancev, ki so bili ustvarjeni s Pinch Pro.

Kmalu poplava generatorjev škodljive kode?

Medtem ko je aretacija in sodni pregon obeh hekerjev velik dosežek sam po sebi, ne rešuje največjega problema, ki ga je Pinch Pro ustvaril. Avtorja sta izvorno kodo dala sleherniku na uporabo, tako da se bodo na spletu prej ali slej pojavile mnoge različice generatorjev škodljive kode.

Do trojanca le nekaj klikov Uporabnik Pinch Proja lahko z nekaj kliki ustvari škodljivi program, ki opravlja naloge, kot so vohunjenje (beleži tipkanje, posnema zaslonske posnetke, prestreza s strani brkljalnikov poslani ali prejete podatke, išče določene datoteke), ustvarja mrežo botnetov, odpira "zadnja vrata" okuženega sistema in deaktivira določene storitve ter procese.