Jan Tomše

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
16.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 16.36

8 let, 5 mesecev

Avstralci na muhi spletnih goljufov

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Internet je največji svetovni rudnik informacij, a hkrati tudi odličen poligon za digitalne nepridiprave. Nič novega za Avstralce, sodeč po vladni raziskavi se je v spletno prevaro ujel vsak peti.

Internet je največja živemu bitju dostopna skladovnica informacij, a hkrati tudi odličen poligon za tiste, ki bi gostoto človeške prisotnosti na spletu radi unovčili sebi v prid.

Naplahtani za 200 tisoč evrov To še kako dobro vedo Avstralci, po vladni raziskavi je bil namreč vsak peti prebivalec dežele tam spodaj že žrtev spletne prevare.

Med paradne discipline akterjev medmrežnih nečednosti se uvrščajo kraja identitete, vdor v domači računalnik in zlorabe v spletnem bančništvu. Izpuhteli zneski segajo od nekaj dolarjev do 300 tisoč avstralskih zelencev (več kot 200 tisoč evrov).

Samo v zadnjem letu je imelo grenko izkušnjo s spletom v zadnjem letu deset odstotkov Avstralcev. To je sicer precej več kot njihovi bratje po izvoru in jeziku, Britanci in Američani.

Da ne more iti nič narobe, je varljiv vtis Spletno bančništvo na splošno velja za precej priljubljeno storitev. Banke se ga poslužujejo, ker je stroškovno učinkovito, uporabniki pa, ker jim prihrani čas in denar, hitra dostava pa jim zagotavlja artikel ali storitev od kjerkoli dobesedno v naročje.

A vtis, da pri tem ne more iti nič narobe, je najmanj varljiv, pravi Clare Sullivan, specialistka za kazniva dejanja kraje identitete in predavateljica na južnoavstralski univerzi.

Nedotakljivih ni "Ni ga sistema, ki bi bil popolnoma neprebojen, splet prinaša prav toliko nevarnosti kot lokalna špecerija, v kateri lahko ostanete brez denarnice," razlaga Sullivanova, ki se spletnega nakupovanja izogiba v širokem loku.

"Ko nekritično vnašate podatke v razne spletne obrazce, bi se morali vprašati, ali so ti res potrebni, da lahko opravite nakup," se glasi opozorilo Sullivanove.

Identiteta očrnjena za vedno Spletno izpostavljenost uporabnikov pa povečujejo tudi ekshibicionistične prakse na družabnih omrežjih. Na teh mrgoli osebnih podatkov, fotografij, imen, datumov in krajev rojstva, marsikdo se – vede ali nevede – na njih hvali tudi s številko bančnih kartic. Spretnemu zmikavtu iz naštetega ni težko sestaviti mozaika informacij, ki ga lahko uspešno spravi v promet.

Prva težava je izguba denarja, a to marsikomu uspe preboleti. Nekaj čisto drugega so razsežnosti kraje identitete. "Ko je ta enkrat očrnjena, je očrnjena za vedno. In tega se mnogi ne zavedajo," ugotavlja Sullivanova,

Tradicionalni zmikavtski načini še živijo Vendar pa se kriminalci, ki delujejo prek maske drugega, ne branijo niti bolj tradicionalnih metod. "Kriminal, povezan s krajo identitete, obstaja že dolgo. Še vedno se lahko zgodi, da vam kdo izmakne denimo napis z nagrobnika ali pismo iz nabiralnika. Stari načini torej še živijo."