Ponedeljek,
16. 5. 2011,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

internet

Ponedeljek, 16. 5. 2011, 16.24

8 let

"2@ let interneta v Sloveniji"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Absolutno in nedvomno smo na svetovni ravni," o stanju interneta v Sloveniji meni eden od njegovih pionirjev dr. Tomaž Kalin.

Pod pokroviteljstvom direktorata za informacijsko družbo ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo bodo v prihodnjih tednih s predstavitvami in okroglimi mizami počastili svetovni dan informacijske družbe in 20 let interneta v Sloveniji.

Danes ob 18. uri bodo v Cankarjevem domu pripravili okroglo mizo na temo Dvajset let interneta v Slovenija: življenjska sprememba. Davor Šoštarič, eden od sodelujočih na drevišnji okrogli mizi in eden od prvih, ki so postavljali temelje interneta v Sloveniji, je ob napovedi tega dogodka preprosto pojasnil: "Pred dvajsetimi leti se nikomur ni sanjalo, kaj se bo zgodilo do danes." Zato se predvsem pripadniki mlajše digitalne generacije upravičeno sprašujejo, kako nam bo internet spremenil življenje v prihodnjih dvajsetih letih in ali bomo v naslednjih dveh desetletjih priča takemu razmahu, kot je internet v neslutene višine pognal pojav najrazličnejših digitalnih vsebin.

"Internet ni igračka za specialce in ni nujno zlo za komercialni efekt. Internet je stvar, ki mora pripeljati drobne človeške radosti v naše domove, za vsakega človeka," je med drugim še dejal Šoštarič, ki je tudi slovenski predstavnik v mednarodni organizaciji za dodeljevanje domen (ICANN).

Jutri svetovni dan informacijske družbe Jutri, 17. maja, generalna skupščina Združenih narodov je pred petimi leti ta dan razglasila za svetovni dan informacijske družbe, bodo tudi v Ljubljani pripravili predstavitev dobrobiti in dosežkov informacijske in komunikacijske družbe. Na ploščadi Maximarketa se bo predstavilo več kot 25 civilnih organizacij in podjetij s področja spletne varnosti, odprtokodnih rešitev, e-šolstva, računalniškega svetovanja, e-uprave, robotike in računalništva, na ogled pa bodo tudi tehnični pripomočki za slepe in slabovidne ter gluhe in naglušne. Dogodka naj bi se predvidoma okoli 11.30 v spremstvu državnega sekretarja na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Jozsefa Györkösa udeležil tudi predsednik državnega zbora dr. Pavel Gantar.

V sredo ob 18. uri pa bo na Gospodarski zbornici Slovenije še ena okrogla miza, in sicer na temo Digitalna ekonomija 2.x. Sodelujoči v omizju, med njimi bo tudi član uprave Telekoma Slovenije Marko Boštjančič, bodo spregovorili o tem, kako v luči digitalne ekonomije delujejo njihova podjetja.

"Internet je danes že samoumeven" Državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jozsef Györkös je pojasnil, da je internet danes resda že samoumeven, a da se pri tem ne sme pozabiti na digitalno pismenost.

Digitalna pismenost kot primerjalna prednost "Tisti, ki prestopijo prag digitalne pismenosti, se figurativno rečeno s svetlobno hitrostjo oddaljujejo od vseh, ki so ostali na drugi strani digitalne ločnice," je povedal na novinarski konferenci in dodal, da zato ob svetovnem dnevu dajejo temu vprašanju poseben pomen.