Sreda,
19. 9. 2012,
11.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 9. 2012, 11.11

8 let, 5 mesecev

Vdrl v elektronsko bančništvo podjetja in ga oškodoval za 80 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljančan naj bi z uporabo zlonamerne programske opreme junija vdrl v informacijski sistem enega od podjetij in ga oškodoval za okoli 80 tisoč evrov, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

Ljubljanski kriminalisti so zaradi utemeljenega suma kaznivih dejanj napada na informacijski sistem, velike tatvine in pranja denarja kazensko ovadili 56-letnega Ljubljančana. Kazensko ovadbo so podali tudi zoper dve pravni osebi, s katerima je upravljal osumljenec in jih uporabil za izvršitev kaznivega dejanja.

Osumljenec naj bi namreč po poročanju policije z uporabo zlonamerne programske opreme v juniju vdrl v informacijski sistem nekega podjetja, kjer je imel dostop do sistema elektronskega bančništva oškodovanega podjetja. Brez vednosti zaposlenih je nato na računa dveh svojih slamnatih podjetij prenakazal okoli 80 tisoč evrov. Del denarja je nato nakazal naprej na svoj osebni račun, od koder ga je nato dvignil v gotovini.

Za večino denarja, za katerega je bilo ugotovljeno, da je še na računih osumljenca, je bil podan predlog za zavarovanje, sodišče pa je v nadaljevanju odredilo, da se osumljencu onemogoči razpolaganje s protipravno pridobljeno premoženjsko koristijo.