Ponedeljek,
22. 10. 2012,
11.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 10. 2012, 11.05

6 let, 7 mesecev

O Riedlovi izpovedi pred dunajskim sodiščem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Glavna obravnava obtoženim v aferi Patria se nadaljuje z branjem listin. Prisotna sta le Zagožen in Črnkovič, Wolf ima zdravstvene težave.

Sojenje obtoženim v aferi Patria se nadaljuje z branjem listin. Strokovni sodelavec sodišča bo prisotne med drugim seznanil z izpovedjo Hansa Wolfganga Riedla, prvoobtoženega na procesu v Avstriji. Riedl je bil pred dunajskim sodiščem zaslišan konec februarja in je po pisanju STA potrdil, da je imel slovenski posel "politični karakter".

Prisotna le Zagožen in Črnkovič Na obravnavi sta prisotna upokojeni direktor HSE Jože Zagožen in direktor Rotisa Ivan Črnkovič. Janez Janša je izostal in se opravičil "zaradi nujnih in neodložljivih sestankov v zvezi s sejo vlade in predstavitvijo proračunskega memoranduma". Poslovnež Walter Wolf in brigadir Anton Krkovič izostanka nista opravičila.

Izostanek je opravičil tudi Zagožnov zagovornik Boris Marčič, Krkovičev zagovornik Jože Hribernik pa še vedno bojkotira sojenje. Wolfow zagovornik Andrej Kac je pred začetkom obravnave pojasnil, da ima poslovnež kanadsko-slovenskih korenin zdravstvene težave in da bo ustrezno medicinsko dokumentacijo dostavil kmalu.

Na ljubljanskem sodišču se je Riedl zavil v molk Pred ljubljanskim sodiščem je bil Riedl zaslišan julija, vendar zaradi odprtega postopka v Avstriji ni želel odgovarjati na vprašanja.

Riedl je na dunajskem sodišču pojasnil, da z Wolfom, ki se je med obtoženimi znašel na obeh straneh Karavank, sodelujeta že od leta 1985 in je bil poleg slikarja Jureta Cekute edini, ki ga je poznal v Sloveniji. Ob tem je avstrijski poslovnež poudaril, da v podkupovanje nikoli ni bil vpleten.

Med zaslišanjem je Riedl omenil tudi sestanek, ki se je 1. septembra 2005 zgodil na HSE-ju in so se ga med drugimi udeležili Zagožen, Črnkovič in Krkovič. Pojasnil je, da so na sestanku govorili o izboru lokalnega partnerja za izdelavo oklepnikov, medtem ko avstrijska obtožnica navaja, da je bil sestanek namenjen predvsem dogovoru o tem, kako se bo delila provizija finskega podjetja.

Krkovič se je na sestanku po Riedlovih besedah zadržal le okoli 15 minut, zadeva pa naj bi ga zanimala predvsem z vojaškega vidika. Tudi vprašanja brigadirja so bila bolj tehnične narave, ob odhodu je vzel tudi prospekte.

Krkovič in Črnkovič sta v svojih zagovorih razložila, da se je Krkovič na HSE-ju znašel bolj po naključju, saj je bil s Črnkovičem dogovorjen za kosilo. Črnkovič je pojasnil, da je bil pobudnik sestanka on, ampak ne zaradi lobiranja oziroma obljubljanja nagrad. Krkovič pravi, da vsebine sestanka sploh ni razumel, saj je potekal v nemščini, on pa nemško ne govori. Zanj to sploh ni bil sestanek, ampak "bežno srečanje".

Za prihodnji ponedeljek je napovedano nadaljevanje zaslišanja predstavnika Patrie za Slovenijo Reia Niittynena.