Gregor Pavšič

Ponedeljek,
2. 9. 2019,
7.00

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2019, 7.00

4 leta, 8 mesecev

25. gorska dirka v Ilirski Bistrici

Proti Šembijam s 153 km/h: tako vozi nov rekorder #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51
Simone Faggioli | Simone Faggioli je v prvi vožnji postavil čas 1:57.607, kar predstavlja povprečno hitrost 153,37 kilometra na uro.

Simone Faggioli je v prvi vožnji postavil čas 1:57.607, kar predstavlja povprečno hitrost 153,37 kilometra na uro.

Novi (stari) evropski gorskohitrostni prvak Simone Faggioli je cesto med Ilirsko Bistrico in Šembijami prevozil s povprečno hitrostjo 153 kilometrov na uro. Ob 25-letnici dirke je bil med Slovenci najhitrejši Milan Bubnič.

Gorskohitrostna dirka v Ilirski Bistrici spada med avtomobilske prireditve z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Od leta 2007 je že del evropskega prvenstva in tudi letos je na njej sodelovalo več kot 200 tekmovalcev.

Faggioli je že enajstič postal evropski gorskohitrostni prvak. | Foto: Faggioli je že enajstič postal evropski gorskohitrostni prvak. Italijanski as popravil svoj lastni rekord

Po pričakovanju je bil med njimi najuspešnejši Simone Faggioli (norma M20 FC). Italijan, ki je pred leti zablestel tudi z drugim mestom na ameriški gorski dirki Pike's Peak (hitrejši je bil le takrat novi rekord Sebastien Loeb s peugeotom 208 T16), je v obeh vožnjah ugnal glavna tekmeca Geoffreyja Schatza (norma M20 FC) in Christiana Merlija (ossela FA30).

V prvi vožnji je postavil čas 1:57.607, kar predstavlja povprečno hitrost 153,37 kilometra na uro. Poudariti velja, da sta na progi zaradi varnosti dve šikani, ki občutno zmanjšata hitrost dirkalnikov. Brez šikan bi bila hitrost še mnogo večja.

Video - vožnja Faggolija proti Šembijam

Po 77 dneh trdega dela so v ekipi slovenskega prvaka Milana Bubniča popravili lancio delto in v Ilirski Bistrici slavili novo zmago. | Foto: Po 77 dneh trdega dela so v ekipi slovenskega prvaka Milana Bubniča popravili lancio delto in v Ilirski Bistrici slavili novo zmago.

Trdo delo Bubničevih se je obrestovalo

Najhitrejši Slovenec na dirki je bil Milan Bubnič (lancia delta), ki se je v cilju lahko počutil kot zmagovalec. Pivčan je namreč junija na Gorjancih razbil svoj dirkalnik, tik pred ilirskobistriško dirko pa so ga v njegovi ekipi spet usposobili. Bubnič je dosegel novo zmago v slovenskem državnem prvenstvu, kjer brani naslov prvaka. Drugi najhitrejši dirkač pod slovensko zastavo je bil Vladimir Stankovič (norma M20 F), ki pa s športnim prototipom ne osvaja točk državnega prvenstva v skupni razvrstitvi.

Za Bubničem sta bila tam uvrščena Rado Raspet (audi R8 GT3) in Janko Čebron (mitsubishi lancer EVO9). Sledila sta še Matic Kogej (mitsubishi lancer EVO9) in Aleš Prek (honda civic).

V diviziji I je zmaga pripadla Franciju Likoviču (MG ZR 105), v diviziji II Matevžu Čudnu (renault clio), v diviziji III pa omenjenemu Stankoviču.

Skupno je bilo na dirki uvrščenih 176 voznikov.