Ponedeljek,
1. 12. 2008,
13.30

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 13.30

3 leta, 8 mesecev

Nobenih zgag za praznike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Bliža se veseli december in z njim povezani prazniki. Božič in novo leto sta zelo povezana tudi z druženjem v družinskem krogu ali s prijatelji, ko se usedemo za dobro obloženo mizo.

Takrat so na jedilniku same dobrote, ki jih sicer ne jemo tako pogosto, kot npr. razni narezki, pečenke, seveda pa se na koncu po navadi posladkamo s slastno potico. Tudi nazdravimo radi ob takih priložnostih, včasih celo s kozarčkom preveč.

Takšna druženja in smeh za mizo res dobro denejo. Kako pa kaj zgaga po kombinaciji tako izvrstne hrane in kakšnega kozarčka? Dela zgago tudi želodec? Pomislimo na domačo lekarno, a se žal tam skrivajo le zdravila za prehlad ali bolečine, nič pa za zgago in bolečine v želodcu. Domači pripravki so najboljši – hitro spijemo nekaj mleka, ker smo slišali, da pomaga. Žal pa ni nobenega pravega učinka.

Zakaj zgaga nastane? Normalno je, da kisla želodčna vsebina večkrat na dan doseže sluznico požiralnika. Kadar pa je je preveč ali kadar so varovalni mehanizmi požiralnika oslabljeni, lahko povzroči poškodbe sluznice požiralnika, kar občutimo kot zgago. Če ne ukrepamo, se lahko sluznica požiralnika ob pogostih pojavljanjih zgage spremeni, to pa lahko v najslabšem primeru privede celo do raka požiralnika.

Pomagamo si lahko sami, in sicer tudi z zdravili, ki jih kupimo v lekarni brez recepta. Antacidi samo nevtralizirajo želodčno kislino in jih moramo žvečiti večkrat na dan, saj se nam občutek zgage vrne po treh urah. Zagotovo so najbolj učinkoviti tako imenovani zaviralci izločanja želodčne kisline, med katere spada Ranital®S. To zdravilo učinkovito omeji že samo nastajanje želodčne kisline in hitro ter za dalj časa prepreči zgago. Pomembna prednost Ranitala®S je tudi, da ga vzamemo samo enkrat na dan. Občutljiva sluznica požiralnika se tako lahko obnovi, saj zdravilo Ranital®S deluje tudi do 12 ur, kar pomeni, da toliko časa tudi varuje želodec in vzdržuje manjšo kislost želodčne vsebine. Tabletko lahko pogoltnemo, ker je filmsko obložena, in zato brez okusa.

Ranital®S lahko vzamemo tudi preventivno, preden se odpravimo na kosilo ali večerjo, kjer vemo, da bomo uživali v dobri hrani in pijači. Če pa na to pozabimo, ga lahko vzamemo takoj, ko se težave pojavijo.

Preden zaužijemo zdravilo Ranital®S, je treba natančno prebrati navodila za uporabo. Brez posveta z zdravnikom lahko jemljemo zdravilo največ 14 dni; če se stanje ne umiri oz. težave ne prenehajo, je potreben obisk pri zdravniku.

Kaj lahko sami storimo, da bomo zgago omilili ali celo preprečili? 1. Izogibajmo se pijačam in živilom, ki spodbujajo izločanje kisline (gazirane brezalkoholne pijače, kava, pravi čaj, alkoholne pijače, začinjene jedi, mastne, še posebej ocvrte jedi, čokolada, lešniki, mandlji, orehi …). 2. Uredimo si prehranske navade (manjši in bolj pogosti obroki; vsaj dve do tri ure pred spanjem ne uživajmo hrane). 3. Tri do štiri ure po obroku se izognimo ležanju in večjim telesnim naporom. 4. Spimo z visokim vzglavjem. 5. Opustimo kajenje. 6. Vzdržujmo normalno telesno težo. 7. Izogibajmo se pogostemu sklanjanju in dolgotrajni prilagojeni drži pri delu. 8. Izogibajmo se tesni obleki.

http://www.lek.si/slo/zdravila/brez-recepta/ranital-s-150/