Petek,
18. 1. 2008,
13.17

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 1. 2008, 13.17

8 let, 5 mesecev

Citroen berlingo, peugeot partner

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Novi berlingo in partner zamenjujeta nadvse uspešna predhodnika, ki pa bosta v proizvodnji ostala vsaj še do konca tega leta.

V PSA-jevi tovarni, ki leži v španskem mestu Vigo (povsem ob atlantiku) smo si ogledali novega citroena berlinga in peugeota partnerja. Le ogledali, ker je bila tokrat predstavitev zgolj statična, zapeljali pa ju bomo drugič. Oba sta nadomestila nadvse uspešna predhodnika in tako dokončno zapolnila relativno novo paleto dostavnikov. Mesto najmanjšega pri Citroenu je pred kratkim zasedel nemo, berlingo je drugi po vrsti, večja pa sta še jumpy in jumper.

Novinca sta zrasla

Berlingo in partner sta od predhodnika daljša za skoraj četrt metra (izdelana na platformi C4 picassoja), po novem pa na voljo v dveh različicah. Komur 4,38 metra ni dovolj, si lahko omisli podaljšani različici, ki v dolžino merita še 25 centimetrov več. Zaradi tega se je volumen prtljažnika iz treh »kubikov« (pri predhodnikih) povečal na 3,3 oziroma v podaljšani izvedbi do 3,7 kubičnega metra. Povečala se je tudi nosilnost, ki sedaj znaša od 625 do 850 kilogramov. Še več prostora ponujata oba v primeru extenso kabine (zložljiv sovoznikov sedež), ki prostornino tovornega dela poveča celo do 4,1 kubičnega metra. Potniška izvedba je še bolj "potniška. Številna odlagališča in inovativni predali, pa oprema povsem po vzoru osebnih vozil, vse to naredi berlinga in partnerja še bolj prijetna za družinsko uporabo.

Odlična prodaja

Od leta 1996 pa do sedaj, so prodali preko 3,2 milijona berlingov in partnerjev. Vsesplošni uspeh je bil pravzaprav povod za pričetek izdelovanja istonamenskih vozil še pri drugih znamkah. No, in, ker sta oba prava uspešnica - še lansko leto so jih prodali preko 400.000 - (v tem segmentu je PSA v Evropi na prvem mestu po prodaji), bodo starega berlinga prodajali vsaj še do konca letošnjega leta. V tovarni v Vigu poleg omenjenih dveh izdelujejo še xsaro picasso, C4 in C4 grand picassoja.