Gregor Pavšič

Ponedeljek,
16. 3. 2020,
11.11

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

13

Natisni članek

Koronavirus bencin električni avtomobili Petrol

Ponedeljek, 16. 3. 2020, 11.11

4 leta, 1 mesec

Spremembe poslovanja bencinskih servisov

Bencinski servisi: znani so ukrepi in omejitve

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

13

bencin dizel petrol siol avto gorivo | Petrol je zaprl nekatere trgovine HopIN v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Celju, zaprli so tudi vse lokale in zaustavili pripravo sveže hrane. | Foto Metka Prezelj

Petrol je zaprl nekatere trgovine HopIN v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Celju, zaprli so tudi vse lokale in zaustavili pripravo sveže hrane.

Foto: Metka Prezelj

Bencinski servisi so zaprli svoje lokale. Petrolovi so ob tem zaprli tudi obrate za pripravo hrane in svoje večje trgovine. Gorivo je mogoče plačati tudi prek mobilnih aplikacij in se tako izogniti stiku s prodajalci. V prednosti so lastniki električnih avtomobilov, ki pogonsko gorivo dobijo iz domače vtičnice.

 

Bencinski servisi so v zadnjem desetletju prodajo zgolj pogonskih goriv nadgradili z nudenjem najrazličnejših storitev. Ob zadnjih vladnih ukrepih za omejevanje širitev okužb s koronavirusom se bo zato začasno močno spremenilo tudi njihovo poslovanje. Kdor potrebuje avtomobil, brez goriva – izjema so električna vozila z domačim polnjenjem –  ne more daleč. Klasičnemu plačevanju goriva se je mogoče izogniti tudi z uporabo aplikacij.

Glede na zmanjšan obseg prometa vozil bodo morda tudi skrajšali delovni urnik nekaterim bencinskim servisom. | Foto: Metka Prezelj Glede na zmanjšan obseg prometa vozil bodo morda tudi skrajšali delovni urnik nekaterim bencinskim servisom. Foto: Metka Prezelj Petrol ukinja pripravo hrane, lokale in predpranje vozil

Petrol je zaprl vse lokale na bencinskih servisih, prav tako pa tudi pet trgovin HopIN v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Celju. Ukinili so pripravo sveže hrane in pekovskih izdelkov. Iz avtomatskih pralnic so umaknili predpranje vozil. Njihova prodajna mesta so ostala odprta za tako imenovani "hiter nakup" goriva in živil, to je moke, olja, mleka, testenin in podobno.

"Hiter nakup" pomeni plačevanje prek aplikacij, "Petromatov", naročanja prek spletne trgovine ...

"Na manjših bencinskih servisih bomo stranke naprosili, da v prostor vstopajo posamično, torej zgolj obiskovalec naenkrat," dodajajo na Petrolu. Obiskovalce bencinskih servisov prosijo, da ob obisku poskrbijo za ustrezno higieno kašlja in kihanja ter da ohranijo medsebojno oddaljenost vsaj 1,5 metra.

Video - Ljubljana postaja mesto duhov

prodaja avtomobilov
Avtomoto Eden največjih trgovcev in serviserjev zaprl vrata, kaj pa preostali?

Na prodajne pulte zaščitne pregrade

"Posebna skrb je posvečena prodajnim mestom, kjer smo v skrbi za zmanjševanje stikov v prenosu virusa pospešeno postavljali in še postavljamo zaščitne pregrade na prodajne pulte, intenzivneje čistimo vse delovne površine in seveda še posebno pozornost namenjamo čistoči sanitarij. Poskrbeli smo tudi za razkužila za stranke, in sicer pred in v prodajalnah. V skrbi za nekontaminacijo svežih živil smo ukinili vso samopostrežbo, prodajajo se samo predpakirana živila," so nam sporočili s Petrola.

Odziv družbe MOL Slovenija:

Poleg sprememb obratovalnega časa, smo omejili tudi vstop v sama prodajna mesta. Z omejitvijo števila strank na prodajnem mestu si prizadevamo še dodatno zajeziti možnosti širjenja virusa. Hkrati smo s tem ukrepom sprejeli tudi  odločitev, da začasno ne nudimo storitve športnih stav na avtomatih iz preventivnih ukrepov, kjer si predvsem prizadevamo, da v prostorih bencinskega servisa ne bi bilo večjega števila strank. Vsem prodajnim mestom smo distribuirali dezinfekcijska sredstva in zaščitno opremo. Dezinfekcijske tekočine bodo na voljo tudi za stranke, prav tako pa bomo kot dodaten ukrep na naših prodajnih mestih namestili zaščitne pregrade na območju blagajn. Da bi lahko nadaljevali s poslovanjem v teh težkih časih, smo naše sodelavce prosili, da ohranjajo razdaljo s strankami, prav tako tudi stranke naprošamo, da ohranjajo primerno razdaljo in upoštevajo higieno kašlja.  Povečali smo frekvenco čiščenja prodajnih mest. Naši sodelavci skrbijo za to, da so vse javne površine čiste, posebno pozornost posvečamo blagajniškim pultom, terminalom za sprejem plačilnih kartic, samopostrežnim kavnim avtomatom. Pogosto čistimo ročke na točilnih avtomatih, saj se jih dotikajo številni gostje. Z namenom preprečevanja širjenja virusa, smo začasno zaprli vse bare na prodajnih mestih. Z namenom preprečevanja dotikanja kruha in pekovskih izdelkov s strani številnih strank, ponujamo le predpakirane izdelke. Začasno smo prekinili tudi pripravo svežih sendvičev in ostalih jedi po naročilu stranke.

Odziv družbe OMV Slovenija

Zaprli smo vse gostinske lokale. Ukinili smo odprto pripravo vse sveže hrane vključno s pripravo kavo za s seboj. Z današnjim dnem zapiramo tudi avtopralnice. Prekinili smo izvajanje storitev, ki terjajo daljši čas obravnave gosta s strani našega zaposlenega. Na več mestih na bencinskih servisih obveščamo o varnostnih ukrepih proti širjenju okužb.  Goste opozarjamo naj v trgovino vstopajo posamično. Prav tako velja za toaletne prostore.  Bencinske servise opremljamo s plexi pregradami na blagajnah. Do konca današnjega dne bo 90 odstotkov mreže zaključene. Goste pozivamo k uporabi brezstičnega kartičnega načina plačevanja.

Ali ste pred izbruhom koronavirusa pri točenju goriva uporabili zaščitne rokavice?

  • Da
    56,65 %
    3306 glasov
  • Občasno
    10,11 %
    590 glasov
  • Ne
    33,24 %
    1940 glasov
Oddanih 5836 glasov

Električni avtomobil je mogoče polniti doma ali pa na večini polnilnic vsaj uporabiti lastni kabel. | Foto: Gregor Pavšič Električni avtomobil je mogoče polniti doma ali pa na večini polnilnic vsaj uporabiti lastni kabel. Foto: Gregor Pavšič

Po uporabi polnilnih ročk je vselej zelo priporočljivo poskrbeti za ustrezno higieno. | Foto: Metka Prezelj Po uporabi polnilnih ročk je vselej zelo priporočljivo poskrbeti za ustrezno higieno. Foto: Metka Prezelj Pazite na higieno: ročke polnilnih pip vselej med najbolj umazanimi

Raziskave kažejo, da so mnoga mesta na bencinskih črpalkah tudi v času, ko po svetu ne razsaja virusna pandemija, polna najrazličnejših bacilov. To sicer velja tudi za naše avtomobile. Na bencinskih črpalkah se gre – to je sicer tudi logično – kar najbolj izogibati kljukam vrat, pipam za točenje goriva, kljukam straniščnih vrat, hladilnikom in podobno. Izogib seveda ni mogoč, zato pa je toliko bolj nujna ustrezna skrb za higieno rok.

Ročka pipe za točenje goriva je tako lahko bistveno bolj »umazana« kot na primer spodnji del vaše domače straniščne školjke, vaš osebni denar, torbica in podobno. Take rezultate je že leta 2012 pokazala organizacija Handwashing for Life, ki je torej poudarila potrebo po rednem umivanju rok.

Električni avtomobil napolnimo sami doma

Vsaj na tem področju je v prednosti večina lastnikov električnih avtomobilov. Kdor baterijo polni doma, vsaj večinoma (in v majhni Sloveniji) ne potrebuje obiska javnih polnilnic. Te sicer večinoma aktiviramo brezstično s kartico ali mobilno aplikacijo, vsaj pri polnilnicah z izmeničnim tokom (AC) pa uporabljamo tudi lastni polnilni kabel. Izjema so »hitre« polnilnice z enosmernim tokom (DC), kjer so polnilni kabli že nameščeni.