TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2022,
16.04

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

3

Natisni članek

Dalmacija požar

Sreda, 13. 7. 2022, 16.04

1 leto, 9 mesecev

V Dalmaciji kot v peklu: "Zagorelo 20 hiš, evakuirajo prebivalce, poškodovanih več gasilcev" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

3

Požar, ki je izbruhnil danes okoli 11. ure v okolici Vodic, se je razširil proti mestu Zaton. Dosegel je celo središče mesta in zajel bližnjo vas Raslina, poročajo hrvaški mediji. Na terenu je več kot sto gasilcev z 42 vozili, pri gašenju požara pa sodelujejo tudi tri letala canadair, so sporočili iz uprave hrvaške civilne zaščite.

"Gre za najhujši požar v zadnjih 15 letih na območju Šibenika. Nastala je velika gmotna škoda, zgorelo je ducat hiš, nastanitev za te ljudi pa bodo zagotovili v Cvjetnem domu ali v študentskem domu v Šibeniku. Uradna evakuacija ni bila napovedana, a so številni domačini in turisti zaradi strahu zapustili območje. Vse sposobne in polnoletne osebe pozivamo, da pomagajo gasilcem. Gasilcev je dovolj, a je teren nedostopen, gašenje otežuje veter. Najpomembnejše je, da ni človeških žrtev," je za Slobodno Dalmacijo povedal Danijel Mileta, vodja štaba Civilne zaščite.

S čolni evakuirajo prebivalce 

Stanje je trenutno najslabše v okolici vasi Raslina v bližini mesta Zaton, iz obeh krajev pa že evakuirajo prebivalce. Evakuacija med drugim poteka po morju v smeri proti Bilicam, poroča portal Šibenik.in, pri čemer sodeluje tudi lokalno prebivalstvo z gumijastimi čolni. Tam je dramatično, na terenu je več kot 150 gasilcev, razporejeni so po hišah. Njihova prioriteta so hiše in reševanje življenj. "To je zdaj najpomembnejše," je dejal Volimir Milošević.

Dodal je, da so bili poškodovani gasilci. "Poškodbe so lažje. Zaton je konfiguracijski bazen, dostop do vseh objektov je onemogočen, a delamo, kar lahko. Poškodovanih je bilo več zgradb. Podobno je v Raslini, objekti so ogroženi, nekateri so že zgoreli. Žrtev ni bilo," je dejal. 

"Če se bo požar tako razvijal, bomo kmalu zaprli avtocesto od šibeniškega mostu proti Vodicam. Zagorelo je okoli 20 hiš, nekaj v Zatonu, nekaj v Raslini," je povedal Darko Dukić, poveljnik Gasilske zveze šibeniško-kninske županije.

"Ne morem oceniti, koliko hiš gori, a okoli mene je ogromno ljudi, ki kričijo, da jim gorijo hiše, kaos je popoln. Veter piha proti hišam, ne kaže dobro," je za Večernji list povedal eden od domačinov v Zatonu.

Gasilci iz Šibenika so obvestilo o požaru pri Vodicah prejeli po 11. uri, gori pa na območju arheološkega najdišča Velika Mrdakovica.

Dva požara sta izbruhnila zaradi prometnih nesreč

Požar je zaradi prometne nesreče, zaradi katere se je vnelo okoliško rastlinje, izbruhnil tudi v naselju Boraja pri Šibeniku. Gasilci ogenj gasijo tudi ob pomoči letala, so sporočili iz hrvaške gasilske zveze.

Prometna nesreča je povzročila še požar v zadrski županiji na območju Visočan. V nesreči se je vnel kombi, ogenj pa se je razširil na travo in nizko rastlinje v okolici.

"V Boraji se je ogenj z avtomobila razširil v gozd, v Visočanih pa je zagorel kombi, požar se je razširil v gozd. Tako imamo danes dva požara, ki sta se razširila z vozila," je povedal glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković.

Novice Velik požar v Pulju je pod nadzorom #video
Ne spreglejte