Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
10.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

hujšanje postava zdrava prehrana vadba telovadba poletje

Petek, 13. 6. 2014, 10.28

8 let

Začnite izgubljati kilograme že danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sezona kopalk je za ovinkom, tistih nekaj odvečnih kilogramov pa lahko stopite le z vztrajnostjo in trdim delom. Morda pa pomaga tudi upoštevanje kakšnega od petnajstih nasvetov.

Če niste zadovoljni s svojo postavo in če veste, da niste v najboljši formi, se morate le odločiti in to spremeniti že ta trenutek. Če vam zdravje to dovoljuje, seveda. Kilograme in maščobne obloge, ki so se nabirali mesece in leta, boste težko oklestili v tednu ali dveh, a z upoštevanjem vsaj nekaterih od spodnjih petnajstih nasvetov bo morda lažje.

1. Manj kalorij – manj kilogramov Izračun za izgubo kilogramov je preprost – porabiti morate več kalorij, kot jih zaužijete. Naše telo za normalno delovanje potrebuje energijo, a če je dobi preveč, se ta nalaga in ne porablja. Pravilna kombinacija zdravega jedilnika in telesne vadbe vas lahko pripelje daleč, zato se raje odpovejte tisti tortici in se z jabolkom v roki odpravite na bližnji hrib.

2. Vstanite in zamigajte Če se vam zdi ideja o jutranji telovadbi še znanstvena fantastika, začnite z majhnim korakom. Ko zazvoni budilka, skočite iz postelje in deset minut migajte. Počepi, poskoki, tek na mestu, celo ples vas bodo prebudili bolj kot jutranja kava. Ob dobri glasbi bo vse le še lažje.

3. Skrijte tehtnico Ključ do uspešne izgube kilogramov in ohranjanje želene telesne teže je vztrajnost. To pa lahko hitro izgubite, če se številke na tehtnici ne bodo manjšale tako hitro, kot si želite. Tehtnico zato raje pospravite in se tehtajte le enkrat mesečno.

4. Pijte več vode Voda, voda, voda. Skoraj nikoli je ni preveč. Z njo iz telesa odvajamo strupe, koža je bolj mladostna in napeta, počutimo se bolje (adijo, glavoboli in zaspanost). Če ste naveličani običajne bode iz pipe, jejte sadje, ki vsebuje veliko vode – lubenica, melona, nektarine –, ali pijte ohlajene in nesladkane sadne in zeliščne čaje.

5. Telovadite intenzivno Intenzivna kardio vadba – tek, kolesarjenje, intervalni trening – ne bo spodbudila le utripa srca, temveč tudi metabolizem. Po 45 minutah intenzivnega treninga se vaše telo še ne bo umirilo, temveč še naprej kurilo odvečne kalorije.

6. Sadje in zelenjava sta ključna Ne le, da nas sadje in zelenjava oskrbita s potrebnimi vitamini in minerali, imata malo kalorij in veliko vlaknin, ki jih telo potrebuje. V poletnih mesecih je ponudba res barvita – izkoristite jo.

7. Zajtrkujte Svoj dan začnite s kratko vadbo (točka 2), nadaljujte pa ga z zdravim in nasitnim zajtrkom. Polni boste energije, obenem pa boste prebudili tudi prebavo.

8. Kratka vadba za velik učinek Če ste prepričani, da za telovadbo nimate časa, še enkrat premislite. Kratke, a intenzivne vadbe, ki ne dopuščajo počitka, so lahko enako učinkovite kot enourne vadbe. Naša ideja? Poskoki s kolebnico, skoki na klopco ter kombinacija počepov ter trebušnjakov lahko pripeljejo do zavidljive postave v le nekaj minutah na dan.

9. Nehajte jesti nezdravo. Ta trenutek. Pospravite kovance, naj ne pristanejo v avtomatu z nezdravimi prigrizki. Čokoladica tu in tam, sendviči za malico dan za dnem in kos pice (ja, čeprav samo en) vsak večer vas ne bodo pripeljali daleč. Še posebej, če želite na cilj prispeti nekaj kilogramov lažji.

10. Odpovejte se alkoholu K nogometno obarvanemu mesecu, ki je pred nami, ter toplim poletnim večerom, ki se obetajo, se prijetno hladno pivo zagotovo poda. A ne, če se zatem odpravljate na počitnice, kjer želite blesteti v svoji najboljši podobi.

11. Jejte svežo hrano Jejte manj predelane hrane. Kupujte manj konzerv in koncentratov. Znajti se boste morali s svežimi sestavinami, tako pa bodo tudi vaši obroki bolj pestri in sveži.

12. Spremljajte svoj proces Pred začetkom preobrazbe opravite meritve deleža maščobe in vode v svojem telesu. Po tednih intenzivnega treninga boste morda presenečeni, saj se bodo maščobni grami pretopili v mišice in število kilogramov ne bo bistveno manjše, bo pa vaše telo bolj čvrsto in lepše oblikovano.

13. Pritisnite na plin Utrujeni po koncu večkilometrskega teka? Poiščite skrite zaloge energije in umirjenemu teku dodajte še dvesto metrov šprinta. Rutinirani seriji vaj dodajte nekaj novega, izberite kilogram težje uteži. Zagotovo zmorete več!

14. Živite aktivno življenje Aktivno življenje ni le organizirana vadba. Kolesarite v službo, dvigalo zamenjajte za stopnice, tecite z otroškim vozičkom ali psom, vrtnarite. Bodite telesno aktivni, negujte pa tudi svojo dušo s hobiji, ki so vam ljubi.

15. Držite se zdravih navad tudi po poletju Ko boste pospravili kopalke v predal, se ne predajte spet starim in nezdravim navadam. Vztrajajte pri majhnih korakih do bolj zdravega življenja, majhne spremembe pa naj postanejo vsakodnevne navade.

Ne spreglejte