Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2014,
20.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sivka Kras zdravilo eterično olje vrtnice

Torek, 8. 7. 2014, 20.29

8 let

Vonjave slovenske sivke s Krasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kras je v teh dneh ovit v vonj sivke, saj se je začela žetev.

Zaradi nezahtevne pridelave številni kmetje na Krasu vsako leto sadijo več sivke. Rastlina, ki je vse bolj cenjena in iskana, je nepogrešljiva v domači lekarni in kulinaričnih specialitetah.

Sivka je polgrmasta rastlina, ki jo lahko vzgajamo kot zelišče ali jo imamo za okras. Raste na sončnih pobočjih Sredozemlja. Kot divja raste največkrat v južni Franciji, Španiji, Italiji in severni Afriki. Ljubi svetlobo, zato ne uspeva na senčnih območjih. V procesu evolucije se je privadila tudi na nižje temperature, na Krasu pa se v zadnjih letih vse bolj pojavlja kot gojena rastlina za nadaljnjo predelavo. Eterično olje sivke je naravni antibiotik, antiseptik, antidepresiv in pomirjevalo. Pomaga pri celjenju ran in preprečuje nastanek krast, tako da vzpodbudi imunski sitem in celice kože k hitrejši regeneraciji. Uravnava prebavo, pomirja krče, spodbuja menstruacijo, čisti seč, krepi srce, uravnava krvni pritisk, pomaga pri visoki telesni temperaturi, migreni, neenakomernem bitju srca, epilepsiji, histeriji, živčnih boleznih, živčni in psihični preobremenjenosti, razdražljivosti in nespečnosti.

Eterično olje uporabljamo tudi kot sestavino mazil proti revmi in kožnim boleznim z močnim srbenjem, pomaga pri opeklinah in pikih insektov. Uporabljamo ga pri nečisti koži, aknah, mastni koži, manjših ranicah in odrgninah. Učinkovito deluje tudi pri močnem izcedku iz nožnice. Pomaga pri pljučnih boleznih, astmi, suhem kašlju, bronhitisu, bolečinah v ušesu in pri vnetju oči. V parfumeriji veliko uporabljajo eterično olje širokolistne sivke, saj vsebuje veliko več eteričnega olja kot preostale vrste te rastline.

Ne spreglejte