Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2023,
12.51

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

pogozdovanje z droni gozd semena požar Kras

Sreda, 13. 12. 2023, 12.51

4 mesece, 2 tedna

Z droni posejali težko dostopne terene na pogorelem Krasu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Danes so na Krasu predstavili novo metodo obnove gozdov na strmih in težko dostopnih terenih na pogorelih območjih. Obnova je sicer zahtevna in večinoma prepuščena naravi, eden od novejših in inovativnih načinov premagovanja takšnih terenov pa je sejanje z brezpilotnimi letalniki oziroma droni, ki lahko pomagajo ponovno ustvariti gozd. Načrte je nekoliko pokvaril dež, ki je dronom preprečil poleteti. Tako bodo kroglice raztrosili v prihodnjih dneh.

Zavod za gozdove Slovenije se pri obnovi gozdov, poškodovanih v požarih, kot je lanskoletni na goriškem Krasu, srečuje z vrsto izzivov. Te je težko premagovati predvsem zaradi kompleksnih razmer na degradiranih opožarjenih gozdnih rastiščih.

Že pred pripravo načrta sanacije gozdov, poškodovanih v požaru goriški Kras, je Zavod za gozdove povabil k sodelovanju vrsto organizacij, tudi iz znanstveno raziskovalne sfere. Skupaj z njimi so iskali nove rešitve na področju obnove gozdov. Med sodelujočimi je tudi Projekt O2 iz Hrvaške, ki se ukvarja s sejanjem semenskih kroglic z brezpilotnimi letalniki. S to tehnologijo dosegajo tudi težje dostopne terene, na katerih drugi načini obnove gozda niso mogoči.

Sejali bodo semena slovenskega izvora

Za izdelavo semenskih kroglic je Zavod za gozdove Slovenije zagotovil ustrezno seme maklena, trokrpega javorja in lipe slovenskih provenienc ter ustrezen, preverjen substrat za izdelavo kroglic. Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev je na dogodku pojasnil: "S semenskimi kroglicami bo posejan en hektar pogorelega državnega gozda, kjer bomo vzpostavili tudi ustrezen monitoring, da bi preverili učinek metode v praksi. Tehnologija prihaja v vse pore našega življenja in prav je, da jo lahko uporabimo tudi za take namene."

Goran Ladišić iz organizacije Projekt O2 je ob predstavitvi sejanja semenskih kroglic z brezpilotnimi letalniki dejal: "Počaščeni smo, da sta nas Zavod za gozdove Slovenije in Gozdarski inštitut Slovenije povabila k sodelovanju pri akciji obnove pogorelega Krasa. Akcija je za nas še posebej pomembna, ker je po treh letih našega dela na Hrvaškem to prva akcija, ki jo izvajamo izven naše države. Je tudi naš prvi korak k ozelenitvi čudovite slovenske pokrajine s pomočjo naših brezpilotnih letal, ki uporabljajo inovativne samokalne semenske kroglice."

Tehnologija združuje ljudi, po drugi strani pa marsikatero stvar tudi poenostavlja, pa so prepričani v Telemachu, zato so ta projekt tudi finančno podprli. 

Doslej je bilo na Krasu skupno obnovljenih 300 hektarov gozdov s posejanimi semeni in 40 hektarov s posajenimi sadikami.

Medved
Novice Na območju Krasa medvedka napadla lovca, rešil ga je kolega
požar Kras, Veliki Ovčnjak
Novice Na goriškem Krasu posadili 3.100 avtohtonih sadik
O2_naslovna2_1200x800
Novice Pogozdovanje Krasa iz zraka in družbena odgovornost podjetij
Požar na Krasu
Novice Mineva leto dni od najbolj uničujočega gozdnega požara v zgodovini samostojne Slovenije
Ne spreglejte