Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2016,
11.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Morela okulisti

Natisni članek

Morela okulisti nagradna igra advertorial vid dioptrija laserska odprava dioptrije

Četrtek, 21. 1. 2016, 11.25

2 meseca, 1 teden

V eni uri za vedno brez očal

Vsebino omogočajo Morela okulisti

Izboljšajte kakovost svojega življenja in se končno poslovite od dioptričnih očal. Preverite, kako preprosto je to, in se prijavite na brezplačen pregled pri zdravniku.

Laserska odprava dioptrije je z napredkom v sodobni tehnologiji postala eden od najvarnejših posegov. Začne se preprosto, s pregledom, kjer zdravnik oftalmolog najprej preveri, ali je človek, ki bi se rad znebil očal, za poseg sploh primeren.

"Od tistih, ki so primerni, se jih za poseg odloči več kot 75 odstotkov, večina pa se po njem sprašuje, zakaj ni prišla že prej," o svojih pacientih, ki jih je z leti že nehala šteti, pove specialistka oftalmologije Kristina Mikek, ki svoje poklicno življenje popolnoma predaja svojim pacientom v očesnem centru Morela okulisti.

Poklic ji je bil položen v zibelko. Kot hčerka Vesne Morela, ki je po dolgoletnem stažu predstojnice očesnega oddelka v bolnici Novo mesto ustanovila kliniko Morela okulisti, je bila Kristina že od mladih let v tesnem stiku s področjem, ki jo je z leti popolnoma prevzelo. Oftalmologija je tako postala tudi njena velika življenjska strast.

Mikekova je specializirana za operativno odpravo dioptrije. Zaradi njene strokovnosti, rezultatov in zavzetega osebnega pristopa do pacientov jo pozna čedalje več ljudi, ki ima težave z vidom. Da do nje največkrat pridejo prijatelji njenih zadovoljnih nekdanjih pacientov, potrdi tudi sama.

Na Planet Siol.net bo v naslednjih mesecih potekala nagradna igra, v kateri bomo enemu bralcu omogočili lasersko odpravo dioptrije, ki jo boste opravili v očesnem centru Morela okulisti. Ves postopek se ponavadi začne s prvim informativnim, pri vas brezplačnim, posvetom. Kaj ugotavljate na tem posvetu?

Pacienti, ki nas obiščejo, imajo vsi isto željo: da ne bi več potrebovali očal. Glede na njihovo starost, stabilnost dioptrije in splošno zdravje oči pa ni vsak primeren za en in isti poseg. Na prvem informativnem posvetu zato pacientom predstavimo različne postopke laserske odprave dioptrije s prednostmi in pomanjkljivostmi vred, nato pa jim na podlagi osnovnega pregleda oči svetujemo, katera metoda bi bil za njih najbolj ustrezna. Naredimo dve preiskavi: meritev dioptrije in topografijo roženice (op. računalniško analizo površinske ukrivljenosti roženice). Z njima ocenimo, ali je pacient sploh primeren za poseg z laserjem ali je morda kandidat za vstavitev znotrajočesne leče.

Kateri kandidati so običajno najbolj primerni za lasersko odpravo dioptrije? Osnova je, da so kandidati stari več kot 18 let, raje celo več kot 21. Sicer je tudi pomembno, da imajo stabilno dioptrijo in da so na splošno zdravi.

Ko torej ugotovite, da je kandidat primeren za laserski poseg, kaj sledi? Operacija? Seveda ne. Po prvem posvetu kandidata čaka še podroben pregled, kjer natančno izmerimo dioptrijo in opravimo različne poglobljene preiskave oči, s katerimi še enkrat potrdimo, da je primeren za operacijo. Očesno ozadje mora biti zdravo in roženica dovolj debela.

Koliko časa traja poseg? Pri laserski operaciji gre za ambulantni poseg, ki z vsemi pripravami traja približno eno uro.

Kako se mora pacient pripraviti na samo operacijo? Mu predpišete kakšna posebna navodila? Pacient pred posegom dobi vsa navodila v pisni obliki in telefonsko številko zdravnika, ki ga bo operiral. Svojim pacientom naročim, naj me pokličejo, če imajo kakršnokoli vprašanje, in naj se ne obremenjujejo s tem, da bi me motili. Res veliko kličejo in sprašujejo.

Verjetno je najpogostejše vprašanje: ali poseg boli? Res je, to vpraša vsak. Vendar vse oblike posegov laserske dioptrije opravimo v topični anesteziji s kapljicami. To pomeni, da pred samim posegom v oko vkapamo nekaj kapljic lokalnega anestetika, s čimer dosežemo, da je oko v tem času povsem neobčutljivo za bolečino. Med samim posegom pacient sicer lahko za nekaj trenutkov občuti pritisk na oko, ki pa ni bolečina. Na to jih vedno pravočasno opozorim. Tudi sicer imam navado, da med samim postopkom razlagam, kaj delam in pacienta ves čas spodbujam.

Na kakšen način popravite vid pri pacientu? Kako deluje laser? Pri laserski operaciji obstajata dve tehniki: prva je površinska ablacija, to pomeni, da odstranimo povrhnjico, laser preoblikuje roženico, na koncu vstavimo terapevtsko kontaktno lečo, ki jo mora pacient nositi od tri do štiri dni. Druga tehnika se imenuje LASIK, pri njej s posebnim računalniško vodenim mikrokirurškim nožem ali femtosekundnim laserjem ustvarimo roženični reženj, reženj odmaknemo, naredimo lasersko gladenje roženice z excimer laserjem in reženj vrnemo. V tem primeru je pacient že naslednji dan čisto v redu in nima bolečin.

Kako pa se odločite za eno ali drugo tehniko? Predvsem na osnovi preiskav. Izberemo tisto, ki je za pacienta primernejša.

Ali gre pri tem posegu za stalno odpravo dioptrije ali je treba poseg čez določeno obdobje ponoviti? To me vpraša veliko pacientov. Kar naredi laser, je dokončno, to pomeni, da odstrani dioptrijo. Če je bila pred pregledom dioptrija nekaj let stabilna, potem ne pričakujemo, da bi se ta dioptrija spremenila, vse dokler pacient v določenem obdobju ne dobi starostne dioptrije in bi potreboval očala za blizu ali pa bi se mu recimo pojavila siva mrena, ki bi jo bilo treba odstraniti.

Ali je operacija z laserjem varna? Vsak medicinski poseg lahko prinese kakšen odstotek zapletov, ampak če je laser v rokah nekoga, ki ve, kako se mora odzvati, potem bi lahko celo rekla, da je operacija tudi stoodstotno varna. To prinesejo predvsem izkušnje in seveda tehnologija, ki je vedno bolj napredna. V našem centru uporabljamo le najsodobnejše laserje, kot sta excimer laser in femtosekundni laser zadnje generacije. Dodatno zaupanje v varnost pa našim pacientom daje tudi akreditacija najuglednejše ameriške akreditacijske ustanove za zdravstvene organizacije Joint Commision International, ki smo jo v Sloveniji prejeli prvi, in smo tudi v širši regiji še vedno edini center za laserske odprave dioptrije s takšno akreditacijo.

Kakšni so ponavadi prvi odzivi pacientov po operaciji? Veliko se jih vpraša, zakaj tega niso naredili že prej. Ker se jim dejansko odpre čisto nova dimenzija življenja. Vedno znova nam razlagajo, da so že čisto pozabili, kako je, ko človek dobro vidi brez očal, in da se jim zdi, kot da so na novo spregledali.

Se v zadnjih letih povečuje število operativnih posegov? Res se povečuje, zlasti zaradi večje ozaveščenosti. Pomembne so predvsem izkušnje naših pacientov, ti jih posredujejo naprej svojim prijateljem. Prav pozitivna izkušnja najbolj širi željo po odpravi dioptrije tudi med preostale. To pa žene tudi mene, priznam. Ko me po operaciji kličejo zadovoljni pacienti, da se mi zahvalijo, je res nepopisno, dobim kar kurjo pot.

Bi se radi za vedno znebili očal? Podarjamo vam lasersko odpravo dioptrije.

Odgovorite na spodnji vprašalnik in se potegujte za nagrado, ki bo za vedno spremenila kakovost vašega življenja. Pridružite se številnim zadovoljnim pacientom očesne klinike Morela okulisiti in se dokončno znebite očal.

Ne spreglejte