Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
14.46

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Sreda, 9. 7. 2014, 14.46

2 meseca, 1 teden

Kako spreminjamo svet

Siol.net

Svet je boljši tudi zaradi korakov, ki smo jih skupaj naredili. Prav vsak lahko prispeva svoj kanček dobrega in ustvarjalnega. Prijavite se in skupaj bomo predstavili vaše korake k boljšemu svetu.

V Sloveniji poteka veliko zanimivih projektov, ki skrbijo za dobrobit širše skupnosti, za bolj zdravo in zeleno okolje, za bolj urejeno okolico, za najmlajše ali morda za tiste, ki sami ne vidijo rešitve. Obenem pa vemo, da je veliko tudi dobrih zamisli in iskrene volje, da bi nekaj spremenili, pa za to potrebujete spodbudo. Zato Planet Siol.net s podjetjem Lidl Slovenija podpira dobre in inovativne korake za boljši svet. Ponosno vam predstavljamo organizacije, ustanove, društva in zavode, ki so z nami že zakorakali v boljši svet.

Pretekli teden smo vam predstavili prvih šest društev, ki tudi z našo pomočjo ustvarjajo lepši in prijaznejši svet.

6. Kosmatinci kot odlični terapevti

 | Foto: Neprofitno humanitarno prostovoljno društvo Ambasadorji nasmeha, ki deluje od leta 2004, izvaja terapijo s pomočjo živali. Že ob božanju pasjega kožuha se namreč sproščajo hormoni sreče. Kamorkoli pridejo prostovoljci društva Ambasadorji nasmeha, vzbudijo nasmehe na obrazu. je terapija s pomočjo živali dopolnilna oblika zdravljenja, ki uporabnikom pomaga pri psihični, fizični in socialni rehabilitaciji. Živali na ljudi delujejo motivacijsko, saj z njimi lažje premagujejo ovire na poti k rehabilitaciji in višji kakovosti življenja. Prav tako z njihovo pomočjo izvajajo izobraževalno podporo, kot na primer s kinološkimi uricami, ko širijo splošno kinološko osveščenost. Lidl Slovenija je Ambasadorjem nasmeha podaril 100 kg pasje hrane.

7. Pet evrov za šolsko malico

 | Foto: Društvo Petka za nasmeh je nastalo po naključju, vendar je zraslo v iniciativo, ki slovenskim šolarjem omogoča boljše življenje. 570 Petkarjev pomaga že 74 otrokom. Od ustanovitve marca lani pa do konca leta 2013 so za slovenske šolarje zbrali 19 tisoč evrov. Ves izkupiček je šel za otroke, tako za malice kot tudi za šolske izlete in potrebščine. Prepričani so, da lahko pomagajo še več otrokom in tako pripomorejo k dostojnejšemu življenju številnih šolarjev, katerih družine jim ne morejo privoščiti niti malice, kaj šele razkošja šolskih izletov.

8. Tekli smo za dobrodelni namen

 | Foto: Več kot 200 tekačev iz vse Slovenije se je udeležilo 5-, 10- in 21-kilometrskega teka na tretjem Maratonu Komenda, ki je imel dobrodelno noto. Lidl Slovenija je predsedniku Gasilske zveze Slovenije Joštu Jakši podelili poseben ček. Organizatorji so namreč dva evra od vsake plačane štartnine namenili skladu za poškodovane gasilce in njihove družine, Lidl Slovenija pa je kot glavni sponzor prireditve donacijo podvojil.

9. Pod strehco na topel obrok

 | Foto: Zavod Pod strehco je nastal kot odgovor lokalne skupnosti na vedno bolj perečo težavo - topli obroki so za marsikoga postali nedosegljivo razkošje. Projekt ljudske kuhinje Zavoda Pod strehco je donatorsko in s prostovoljnim delom do danes podprlo več kot 50 organizacij in več ministrstev. Angažiralo se je več kot 60 prostovoljcev, ki so opravili več kot 1.600 prostovoljnih delovnih ur. Prostore so temeljito obnovili in so pripravljeni za daljše obdobje uporabe. Do danes so razdelili že več kot 700 obrokov, med poletjem pa bodo zagotavljali tople obroke otrokom iz socialno ogroženih družin. Lidl Slovenija je Zavodu Pod strehco doniral prehrambne izdelke z daljšim rokom trajanja.

10. Iz gozda odgnati velike in male packe

 | Foto: Pod okriljem Zavoda Vista je nastal projekt Veliki nemarni škornji, ki ima za sabo že pet uspešnih sezon. Prek risbic in najrazličnejših idej so otroci skovali načrte, kako iz gozda odgnati velike in male packe, ki onesnažujejo naravo in povzročajo kaos med vsemi prebivalci gozda. Glavni namen projekta Veliki nemarni škornji je v prvi vrsti razvoj inovativnosti in ustvarjalnosti pri otrocih in posledično pridobivanje novih vrednot, ki jih skozi zgodbo gradijo otroci. V projektu je sodelovalo 2000 otrok do devetega leta, skupaj s 170 mentorji. Zaključno dejanje Velikih nemarnih škornjev je podprl tudi Lidl Slovenija.

11. Kaj se dogaja s slovenskimi delfini?

 | Foto: Ljudje smo največja grožnja delfinom, hkrati pa smo njihovo edino upanje za preživetje. V našem morju in ob zahodni obali Istre naj bi živelo nekoliko več kot sto delfinov, ki se morajo spopadati z vsiljivimi navadami človeka, ki je brezbrižno vstopil v njihov naravni svet. Društvo Vivamar skrbi, da bi bilo tega čim manj. Po vsem svetu so nastale številne organizacije, ki nesebično in z velikim navdušenjem skrbijo, da bi delfini končno lahko sobivali s človekom. V ta namen je nastalo tudi društvo Vivamar z glavnim ciljem ohraniti in zaščititi edine še živeče morske sesalce v slovenskem in severnem Jadranskem morju – delfine vrste velika pliskavka. V okviru projekta Ustvarimo boljši svet je Lidl Slovenija podprl delovanje organizacije Vivamar, da bo njihov trud za ohranitev in zaščito velike pliskavke nekoliko lažji.

12. Slovenski svetovni prvaki so Italijani

 | Foto: 500 otrok, starih od sedem do 13 let, se je na prvem Slovenija kampu pomerilo v "svetovnem" slovenskem nogometnem prvenstvu. Tekmovalci so prišli iz 15 slovenskih krajev, zastopali pa so vse države svetovnega prvenstva. S tem velikim dogodkom so se končale petdnevne nogometne počitnice, ki so otrokom približale vrednote nogometa in zdravega načina življenja. Organizatorji pod vodstvom direktorja Borisa Križnika in v koordinaciji Janija Žilnika so si zadali nalogo povečati priljubljenost nogometa ter pripadnost grbu in državi. Lidl Slovenija se zaveda, da je šport odličen način, da mladi prostih dni ne preživijo le aktivno, pač pa dobijo tudi nove izkušnje, sklenejo nova prijateljstva in prepoznajo pomen timskega duha. V okviru projekta Ustvarimo boljši svet so zato postali ponosni podpornik Slovenija kampa 2014 in poskrbeli, da so se otroci na Slovenija kampu tudi posladkali.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte