Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 6. 2014,
14.04

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Video: Luka Petrič
Foto: Ana Kovač
 

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Ponedeljek, 9. 6. 2014, 14.04

2 meseca, 1 teden

Pet evrov za šolsko malico: pridružite se Petkarjem!

Siol.net

Video: Luka Petrič
Foto: Ana Kovač
 

Društvo Petka za nasmeh je nastalo po naključju, vendar je zraslo v iniciativo, ki slovenskim šolarjem omogoča boljše življenje. V nedeljo so se družili in zbirali denar za šolske potrebščine.

V nedeljo je bilo v Skačurni pri Vodicah sproščeno, veselo in tudi dobrodelno. Zbrali so se številni Petkarji, to so vsi donatorji, ki delujejo znotraj društva Petka za nasmeh.

Prvo srečanje Petkarjev je nastalo z namenom, da bi spoznali obraze številnih dobrotnikov, ki vsak mesec "žrtvujejo" drobiž za tri kavice oziroma pet evrov in jih namenjajo skladu za otrokovo malico.

Druženje ob dobri hrani in osvežujoči pijači je bilo zabavno, saj je igrala glasba v živo, potekale so različne delavnice, najbolj pogumni pa so se lahko preizkusili tudi v športnih aktivnostih. Vreme je bilo idealno, sproščeno vzdušje pa je privabilo številne Petkarje, ki so prišli s svojimi najbližjimi. "S piknikom smo se jim želeli zahvaliti za njihov prispevek skozi vse šolsko leto. 570 Petkarjev pomaga že 74 otrokom," nam je razložil podpredsednik društva Rok Usenik, ki je eden izmed članov društva Petka za nasmeh.

Ustanovitelj in predsednik društva Milan Jakopovič je do ideje prišel po naključju, ko je na televiziji poslušal tragične zgodbe ljudi, ki svojim otrokom ne zmorejo plačevati niti malice v šoli. Začel je s prvim pozivom prek Facebooka, takoj opozoril nase, njegovi ideji so se hitro pridružili številni podporniki, marca lani je ustanovil društvo, v dobrem letu se je nabralo že 570 Petkarjev.

"Samo v aprilu smo za naše šolarje zbrali 3800 evrov," nam je razložil Milan, lani, od ustanovitve marca lani pa do konca 2013, so za slovenske šolarje zbrali 19 tisoč evrov. Ves izkupiček je šel za otroke, tako za malice kot tudi za šolske izlete in potrebščine.

"Stiska ljudi je še vedno velika. Šole nas kličejo in nas prosijo za pomoč," še pove Rok, ki je prepričan, da lahko skupaj pomagajo še več otrokom in tako pripomorejo k dostojnejšemu življenju številnih šolarjev, katerih družine jim ne morejo privoščiti niti malice, kaj šele razkošja šolskih izletov.

Tudi poleti ne smemo pozabiti na šolarje

 | Foto:

Konec šole še ne pomeni konec akcije in dobrodelnosti. Prav v tem obdobju se številni starši srečujejo z zadrego, kako kupiti drage šolske potrebščine, ki so osnova za normalno učenje. Zato je bil nedeljski piknik tudi dobrodelen, v posebni skrinjici so zbirali prispevke za šolske potrebščine, ki jih bodo v celoti donirali otrokom. Petkarji so tako znova pokazali svojo dobrosrčnost: v enem popoldnevu so zbrali kar 700 evrov prostovoljnih prispevkov. "Vse gre otrokom, mi ne vzamemo ničesar," nam je zagotovil Rok.

Piknik je bil za vse udeležence brezplačen, nastal je s pomočjo različnih donatorjev, ki so z materialnimi sredstvi pomagali, da je bilo druženje več kot uspešno. Pomagal je tudi Lidl, ki je društvu podaril bone za hrano in pijačo na srečanju.

Pridružite se Petkarjem! Pet evrov na mesec povprečnemu Slovencu ne pomeni veliko, otroku, ki ne more na malico skupaj s svojim sovrstniki, pa ogromno. Če se želite pridružiti več kot 500 Petkarjem, obiščite spletno stran www.petkazanasmeh.si

Petkarji pomagajo otrokom uresničiti svoje sanje, omogočajo jim srečno otroštvo in normalno ter brezskrbno druženje s svojimi sovrstniki.

Kako deluje Petka za nasmeh?


Skupaj s strokovno službo šole izberejo otroka oz. družino, ki potrebuje donacijo v obliki plačevanja stroškov šolske prehrane. Ko je formirana skupina posameznikov, ki so pripravljeni prevzeti odgovornost za plačilo teh stroškov, začne otrok obiskovati šolsko jedilnico.

Število članov v posamezni skupini je določeno na podlagi cene obroka na dan, šteto v mesecu, ki ima največ šolskih dni (21 dni): če je cena kosila tri evre na dan, to pomnožimo z 21 in dobimo strošek šolske prehrane 63 evrov. V to skupino tako vključijo 13 članov.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte