Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
11.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Petek, 8. 5. 2015, 11.02

2 meseca, 1 teden

Kako shranjevati zelenjavo?

Siol.net

Ne glede na to, ali jo poberete na vrtu ali kupite na tržnici, če je ne takoj porabite, jo je treba pravilno shraniti, da ne bo zgnila ali se posušila.

Da bo zelenjava dlje ostala sveža, jo je treba pravilno shraniti.

Čeprav zveni shranjevanje živil kot nekaj, kar nam je samoumevno, skorajda položeno v zibko, se pogosto znajdemo v dilemi, kako jo shraniti, kako ostane dlje obstojna, kako ji podaljšati svežino … Da ne bi neodgovorno ravnali s hrano, se je dobro poučiti, katera zelenjava se dobro obnese skupaj, katera ne, kako katero shraniti.

Vsak dobro osveščen posameznik, bo surovine, preden se pokvarijo, poskusil predelati, jih ponovno uporabiti, zamrzniti, vložiti, uporabiti za pripravo zelenjavne omake, ki bo prišla prav, ko nam bo zmanjkovala časa za kuhanje. Ker pa je sezona sveže zelenjave, jo skušajmo čim bolj svežo tudi užiti ali sproti porabiti. Zato nam bodo v veliko pomoč nasveti, kako zelenjavi podaljšati vsebino.

Nekaj namigov, da boste shranjevanju kar najbolj ohranili svežino:

 | Foto:

- Zelenjavo pogosto zaradi lažjega tehtanja prodajajo v šopih, vsaj na tržnici je tako. Ker zelenjava ne diha, če je preveč na kupu ali je celo zvezana, to povzroči gnitje. Zato je priporočljivo, da jo pred shranjevanjem razvežete in odstranite plastičen ovoj.

- Če je mokra, jo posušite ali obrišite.

- Če je priporočeno, da se neko zelenjavo shrani v plastično vrečko, naj bo ta luknjičasta, da lahko zelenjava diha. Drobcene luknjice lahko z ostrim predmetom naredite tudi sami.

- Zelenjavo in sadje ločite! Idealno je, da imate v hladilniku dva ločena predala, da etilen ne pospeši zorenja, saj je sadje glede zorenja agresivnejše.

- Posebne so začimbe in beluši: tem odrežite vrh in jih dajte v kozarec vode kot rože, vse skupaj pa v hladilnik.

Poglejmo, katera zelenjava potrebuje hlad hladilnika, katera je raje na sobni temperaturi ali v hladnem prostoru in kateri "zelenjavni sosedi" se ne počutijo dobro skupaj.

 | Foto:

Kaj je etilen?

Sadje in zelenjava oddajajo plin, ki nima okusa, vonja, je brezbarven in ni škodljiv. Imenuje se etilen in pospešuje zorenje zelenjave. Vse sadje in zelenjava ga oddajajo, le da nekatere vrste precej bolj.

Katere vrste najbolj oddajajo etilen?
Jabolka, marelice, fige, banane, paradižniki, avokado, nektarine, breskve, melone ...

Kdo ne mara "etilenske" družbe?
Brokoli, brstični ohrovt, korenje, zelje, kumare, cvetača, jajčevci, zelenolistna zelenjava, peteršilj, hruške, lubenica ...

 

Lestvica dozorelosti:

Zrela zelenjava: je pravkar utrgana, nabrana ali kupljena zelenjava. Takšna je primerna jeza uživanje, konzerviranje, za zelenjavne osnove, sušenje, zamrzovanje, vlaganje.

Prezrela zelenjava: primerno za kuhanje juh, omak, prikuh; praženje; zamrzovanje

Začetek gnitja ali plesnivosti: takšna zelenjava je primerna le za v kompostnik!

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte