Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2013,
7.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mini teater

Sreda, 5. 6. 2013, 7.55

8 let, 1 mesec

Pred Mini teatrom podelitev nagrad zlata ptica 2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Križevniški ulici pred Mini teatrom bodo podelili nagrade Liberalne akademije zlata ptica za izjemne dosežke na področju kulture.

Letos bo akademija nagrade podelila posameznikom, ki, kot so zapisali, "s svojim prizadevnim in vrhunskim delovanjem ponujajo alternativo malodušju ali kar odkriti depresiji, ki zaznamuje te težke čase".

Nagrada zlata ptica spremlja in označuje razvoj slovenskega kulturnega prostora in družbenega življenja že 38 let. V prvih 15 letih tega potovanja je imela kultura vlogo začetnika v izražanju osamosvojitvenih idej in je vzpostavljala splošno veljaven vzorec javnega dialoga, po katerem je bil ta prostor mednarodno prepoznaven, so sporočili iz Liberalne akademije.

Čeprav v preteklih 20 letih kultura ni imela osrednjega položaja v kolektivni podzavesti družbe, je zadržala mero kritičnosti in družbene progresivnosti. V zadnjih letih kriza kompleksnih soodvisnosti v globalnem gospodarskem in političnem prostoru ni prizanesla niti splošni kondiciji slovenske družbe. Kot so prepričani v Liberalni akademiji, kultura odseva to novo realnost in ima veliko sposobnost za ponovno vzpostavljanje povezovanja v družbi.

Prvič je bila zlata ptica podeljena za leto 1975 Nagrada zlata ptica je bila prvič podeljena za leto 1975 pod okriljem Zveze socialistične mladine Slovenije. Od leta 1994 jo podeljuje Liberalna akademija. Ob 30-letnici nagrade leta 2005 se je tedanja predsednica žirije Zdenka Badovinac odločila, da bodo poleg tradicionalnih petih zlatih ptic vsako leto podelili še po eno zlato gnezdo za delovanje organizacij oziroma kolektivov.

Petčlansko žirijo, ki je letos odločala o nagrajencih, sestavljajo kustosinja Alenka Gregorič, gledališki režiser Mare Bulc, pesnik Dejan Koban, arhitekt in scenograf Bor Pungerčič, predseduje pa ji intermedijski umetnik Vuk Ćosić.

Žirija se je lani ob nastopu dveletnega mandata odločila za spremembe pri podeljevanju nagrad. Lani je z nagradami akademije zlato gnezdo nagradila pet organizacij oziroma kolektivov, letos pa nagrade zlata ptica poklanja posameznikom.

Lani so nagrade zlato gnezdo prejeli študentski časopis Tribuna, društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev Asociacija, festival mladinske kulture Makfest, mariborski Kino Udarnik ter Društvo za razvoj socialnih programov in socialnega podjetništva.

Zlato ptico bodo podelili danes, 5. junija, opoldne.

Ne spreglejte